Sunday, June 27, 2010

pantaskah?

seberapa pantaskah kau untuk kau tunggu
cukup indahkah dirimu untuk slalu kunantikan
mampukah kau hadir dalam setiap mimpi buruku
mampukah kita bertahan disaat kita jauh

seberapa hebat kau untuk kubanggakan
cukup tangguhkah dirimu untuk slalu kuandalkan
mampukah kau bertahan dengan hidupku yang malang
sanggupkah kau meyakinkan disaat aku bimbang

celakanya hanya kaulah yang benar benar aku tunggu
hanya kaulah yang benar benar memahamiku
kau pergi dan hilang kemanapun kau suka

celakanya hanya kaulah yang pantas untuk kubanggakan
hanya kaulah yang sanggup untuk aku andalkan
diantara beri aku slalu menantimu

mungkin kini kau tlah menghilang tanpa jejak
mengubur semua indah kenangan...
tapi aku slalu menunggumu disini
bila saja kau berubah pikiran

Thursday, June 3, 2010

kenali atul melalui bulan kelahiran...



assalamualaikum...

salam muhibah salam satu malaysia

ok lar, straight to the point...kalian dah cukup kenal siapa HIDAYATUL NUR AQILAH?
*huhu, cam poyo jer ayat atul nih...cam pentg sgt jer nk kenal sapa atul ni kan... *
ok lah, ari nih atul nak kenalkan diri melalui bulan kelahiran..
atul telah dilahirkan pada 30 januari 1990...da lepas pon...
sapa2 yang terlepas nk wish thun nih, jgn risau, tahun depan i.allah sya hidup lagi..so ley wish agi..wink9...

Ciri-ciri insan kelahiran bulan Januari..

...daripada Dr. Fadzilah Kamsah


* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
komen: mmg atul bercita2 tggi...dlu ada cita2 nak jadi gabenor bank negara..tpi tak kesampaian...tpi, skg msih simpan cita2 nk wat bisness sndri...amin...suka mendidik dan dididik? bukti nyer, 5thun dri sekg,atul akan bergelar guru...i.allah

* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
komen: mungkin betul..tapi sya kritik dalam hati jer...wink..so ta de lar sgt kes mengumpat2 nih...

* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
komen: rajin? huhu...mb..dalam certain2 bnda je lar...esp bnda yg atul minat...

* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
komen: yup..sya tak suka tgk bilik kotor dan tak kemas...

* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
komen: agak sensitif.tapi msih ley kawal..ta de lar mudah sgt nk tumpahkan air mata...

* Pandai mengambil hati orang lain.
komen: pndaikah? tu yg kita ta taw...

* Pendiam kecuali telah dirangsang.
komen: sya mmg pendiam sebenarnya...nk2 klau dalam suasana baru...tpi, skli da diransang, sure org akan kata sya ni bising pulak..

* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
komen: depends lar..

* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
komen: sya rsa ya!

* Badannya sihat tetapi mudah diserang selesema.
komen: hok ni tipu...sya susa nk kna selsema..tpi slalu kna ulser..every month...smpi sya bgi nama period mulut..

* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
komen: btol kot...

* Cukup sayang pada kanak-kanak.
komen: sya sgt suka kanak2..but the poblem is, sya geli tgk org pregnant..eii yukz...

* Suka duduk di rumah.
komen: kdg2 lar...sbb dok umah ley tdo...hahahaha...

* Setia pada segala-galanya.
komen: setia pada somtg/someone yg sya suka..bkn somtg/someone yg suka sya...

* Perlu belajar kemahiran bersosial.
komen: btol! sbb sya ni tak pndai bergaul dgn semua org..kdg2 saudara datg umah pon ta taw nk layan cm ner..

* Sifat cemburu yang sangat tinggi
komen: stu bnda yg tak dapat disangkalkan lagi..cemburu sgt2...evenbest friend rapat dgn org len pon atul jeles...


p/s: huhu, baru je kena leter dgn best friend sbb kna ulser lagi...rndu nyer sama dia~

apabila aku berfikir soal jodoh...


Assalamualaikum wbt…

Salam muhibah salam satu Malaysia…

Ehem2, da lama bonar den tak mengupdate blog ni…

Almost two weeks..sgt bz…*ye ker? Gi jejalan ada lak masa*

4 port folio yg perlu dihantar sebelum cuti..

Kalau dikira2, hampir dekat 1000 helai kertas gak lar yg habis untuk siapkan folio tuh..gila membazir kertas..habis lar pokok2 dihutan, gara2 wat port folio jer..huh..so, say no more to port folio..*pencinta alam semula jadi den nih*

Ok lar, ta mo dok marapek panjang sgt…terus ke topic pada hari ini…

V

V

V

satu pagi ahad yg indah…tatkala tu, atul on the way nk ke terminal makmur..nak blik kl..maka berlakulah perbualan di bawah antra si ibu, anak, dan si ayah…

along: mak, klau mak jadi along, mak akan pilih yang mna 1?

Belum sempat mak menjawab, ayah da potong dulu…*kacau daun betul lar ayah nih*

Ayah: haish, tok sah pk pasal kawin lagi lar..blajar dlu..jangan kawin awal2..kerja dlu..tanggung adik2 lak pas tuh…ayah da tak larat nak kja da nih…

Emak: alah abang nih, kalau cam tuh lambt lagi saya nak menimang cucu nyer….

*************************************

Wink9, mak atul mmg cm tuh….sporting skit..kalau nak cter sal cinto ni, ley sgt kalau nak bercerita dgn dia..mmg dia layan..kdg2 siap bagi pandangan…tpi klau time dia tak setuju karang, mmg susah lar jwb nyer…ayah lak, mmg marah kalau atul pk sal cinto nih.dia soh focus pada belajar dlu..almaklumlah, I kan anak sulung dia..tulang belakang keluarga a.k.a ayam tambatan kalau ikut peribahasa melayu nyer…pernah dlu, dia soh atul berhenti belajar kalau nak bercinta..wat membazir duit jer dia kata…mmg tersinggung gila lah bila dengar ayaH cakap cam tu…so, itulah ayah dan mak atul…dua insan yg berbeda pendapat dan pandangan…

Bagi atul, tak salah kalau dah mula nak fikir pasal jodoh nih.. da 20 tahun kot…bukan lama sgt da pon nk melangkah ke alam rumah tangga.. lagi pon bnda baik…tak salah kalau diawalkan..dari terus dok wat maksiat, dating sana dating sini, baik kawin terus…dosa tak de, pahala lagi dapat..ada betol? Tapi, atul tak de lar cakap, atul da ready nak kawin dalam usia 20 tahun ni…muda lagi kot…masak pon tak khatam lagi..tapi kalau jodoh tuh datg awal, apa salah nyer kan…

Sebut pasal jodoh nih, bukan lelaki jer yg berhak untuk memilih kan..almaklumlah, org melayu ni kan masih terikat dengan budaya *jangan jadi perigi yang mencari timba*..apa salah ke kalau perigi yang mencari timba? Takkan!..alang, nabi Muhammad dlu pon, siti khodijah yg pinang..ok jer..bahagia sampai ke akhir hayat…kita jer org melayu yg masih terikat dgn budaya *timba cari perigi*..kalau mcm tuh, perempuan ni dikira tiada peluang untuk memilih lar kan..owh, itu tidak adil sama skli..kami pon ada hak untuk memilih yg terbaik!

Sebagai seorang perempuan, atul berhak untuk memilih lelaki yang terbaik untuk dijadikan suami..ye la, nak kawin bukan sehari dua..tpi sampai mati kot…kawin ni bukan bab main2…sebagai seorang perempuan, kalau boleh, kita mesti nak lelaki yang terbaik kan untuk dijadikan suami dan ayah kepada anak2 kita nanti..jadi, senarai di bawah adalah ciri2 seorang lelaki yg atul cari:

  • · SEORANG PEMIMPIN

Mksd nyer disini, suami atul tidak semestinya perlu datang dari golongan menteri atau dato’ yg ada pangkat dan harta tu…tpi cukuplah sekadar dia dapat jadi pemimpin kepada atul dan anak2 nanti..yang penting dia boleh memimpin atul ke jalan yg lurus..boleh menjadi imam kepada atul dan anak2 nanti..atul selalu bayangkan, yg kami sekeluarga nanti akan solat berjemaah sama2 bagi solat magrib, isyak dan subuh..serta diselangi dengan tazkirah..ya allah, bahagia nyer kalau dapat cm nih..kepimpinan seorang suami ni sgt pntg..almaklumlah, atul ni pon bkn baik sgt *tapi masih boleh dipimpin*.. da kalau dapat suami pon yang haru biru, tak ke hancur keluarga tu nanti..kalau isteri wat salah, suami pon tak dapat tegur, susah lar kan.. kalau bkn suami, sapa lagi nak tegur si isteri? Setuju? Yup, 100% setuju!

  • · KUKUH EKONOMI

Mksd nyer di sini, atul bukan lah nk suami atul seorang jutawan ke apa..tapi cukup lah dengan memiliki kewangan yg kukuh..at least ada simpanan rm10k dalam bank..ni msti ada yang ckp atul ni mata duitan kan ? lantak lar kalau ada yg ckp cm tuh.. tpi kalau kawin semata2 sebab cinta pon, ta de guna juga..kenyang ke makan cinta je? Ta kan..duit pon kna ada… da dia nk ank org, kna lah bertanggungjawab.. agi pon, simpanan kewangan ni penting.. sbb kita tak tahu apa jenis malang yang akan dtg.. at least, kalau ada musibah yg berlaku, back up da ada sikit.. tak yah nak nyusahkan mak ayah lagi… setuju? Lagi pon, I learn something from my experience.. atul tak nak lah, anak2 atul nanti pon senasib dengan atul.. disebabkan masalah kewangan, tak dapat belajar dalam bidang yang kita suka..atul tak nak anak2 atul jadi cam atul..atul akan pastikan, masalah kewangan takkan menjdi kekangan untuk anak2 atul blajar.

  • · TIDAK MANDUL

Matlamat perkahwinan, msti lah mahu mengembangkan keturunan kan..so,bila kawin mesti nak ada anak..jadi, nt sebelum kawin, kena wat pemeriksaan kesihatan dan kesuburan dlu bagi kedua2 belah pasangan.

  • · TIDAK MEROKOK

Sorry..sya bkn menghina atau memandang rendah kepada perokok yg berada di luar sana..tapi bgi sya, perokok ni tak sygkn diri mereka sndri..kenapakah? dengan merokok, ia diibaratkan sedang membunuh diri sendiri..kalau diri sendiri pon mereka tak mampu nak sayang sepenuh hati, mcm mana nak syang org lain dengan sepenuh hati.logik tak?.ada setuju?? Lagi pon, sya tak nak lar jadi balu awal2.. baru kawin 15 tahun, da jagi balu.. atas sebab suami mati sakit barah paru2.. pas tuh, tak pasal2 anak2 saya pon jadi anak yatim sekli..sian kat anak2..ni bukan kes tak terima takdir tuhan, tpi dowg sendiri yg cari penyakit kan..lagi pon, kalau berkahwin dengan perokok ni, kita berpeluang nak dpat anak kurang upaya.. dan sya rsa sya tak cukup kuat untuk memiliki anak yg kug upaya…prevention is better than cure…btol tak?

  • · MATANG.

Atul nak someone yg matang..ta mo lar yg agk kebudak2kan..kematangan ni pon salah satu aset pntg dalam membimbing dan memimpin sesebuah hubungan..kalau tak matang, mcm mana lar nk mengekalkan sesebuah hubungan..bayangkan, klu setiap keputusan yg diambil berlandskan emosi bkn akal yg matang…bukan ker banyak masalah yg akan dtg kelak..ada logic nyer?

  • · LEBIH TUA DARI ATUL

Bak kata cikgu biologi atul dlu, kalau nak cari suami, cari lah yg 10tahun lebih tua dari kita..sbb perempuan ni cepat tua dari lelaki..kalau pilih suami yg lagi muda dari kita, suami tu nanti pon akan makan tua skli..lagi pon, usia dan kematangan tu kan datang sekali..lagi tua, lagi matang..dan sya suka yg matang..tapi tak mo lar tua sgt..kalau beza 10 tahun tu pon kira ok agi lar…tpi, andai ditakdirkan dapat suami lebih muda pon, terima jer..nama pon jodohkan…

· Konklusi:

Kalau tgk2 balik pada ciri2 yg atul nak tu, nmpk cam atul nih demand sgt..mencari yg terlalu sempurna..tapi bagi atul, atul bukan mencari kesempurnaan…tapi mencari somtg yg asas/basic…kalau kawin demi cinta buta semata2 pon takan kemana…esok lusa bercerai sudah...btol tak? Dalam bercinta pon, tak ley ikut hati sgt..tapi ikut logic akal lagi pntg..baru selamat, i.allah…amin….

tapi, seorang ustaz pernah cakap, "kalau nak yg terbaik, kita mesti jadi yg terbaik dulu..lebihkan menjadi dari mencari.."jadi, atul lah yg kena mulakan langkah dulu dalam usaha mencari yang terbaik..semoga tercapai..amin..

p/s:

orang lelaki selalu cakap

"alah, dia tu kalau setakat nak wat awek, untuk suka2 boleh lah..buat isteri jangan!"

so, atul nak bagi keadilan pada kaum hawa pulak...

"alah, dia tu kalau setakat nak wat pakwe boleh lah..nak wat suami, kna pk blik..." adil bukan?

There was an error in this gadget