Saturday, November 3, 2012

whEn thE hEArt sIngs thE sOng


Tajuk: Perlukah ku khabarkan
Munsyid : Saff One

Lihat pada permukaan nampaknya terlalu tenang
Tapi di dalam hati yang terpendam persoalan

Perlukah aku khabarkan yang ku alami
Apakah akan terjawab semua
Perlukah aku bukakan keaibanmu
Semuanya terletak dalam hati kecilku

Segala kebenaran atau penjelasanku
Mempunyai berbagai tafsiran tersembunyi

Ku mohon padaMu Tuhan berikanlah kekuatan
Untukku menghadapi semua ini

Tuhan ku terus berserah berikan aku hidayah
Agar tidak tersalah dan tersilap langkah..

sumber: http://liriknasyid.com/index.php/lirik/detail/4192/saff-one-perlukah-aku-khabarkan.html

bErmUlAnyA 1 kEsIlApAn --> sAyAng

ditakdrikan bertemu..
bukan kesilapan..

ditakdirkan bersama..
bukan kesilapan..

sayang sebelum nikah...
1 kesilpan...

sayang tanpa kekuatan..
1 kesilapan...

sayang tanpa kesabaran..
1 kesilapan..

sayang tanpa sanggup berkorban..
1 kesilapan..

sayang bersama harapan...
1 kesilapan...

sayang tanpa nikah, bermulanya sebuah kesilapan..
kenapa hati ini mesti sayang???

kerana tanpa sayang,
hati ini akan lebih waras bersama akal..


p/s: 2 words that i wish i never know "kenapa" dan "sepatutnya"

Friday, November 2, 2012

I wOndEr whAt wIll hAppEn nExt?



Assalamualaikum dan Salam Jumaat...
Do you know who is he?
He is Ustaz Zakir Naik..
last week, accidently i met him..
for sure, it was not a face to face meeting..
it just a meeting between TV and me...
1 thing that i want to share the most is when he said
" dalam membentuk anak2, benda pertama yang perlu diambil kira adalah pemilihan pasangan hidup kita sendiri.. hal ini kerana, ibu bapa inilah guru yang pertama yang akan membentuk anak2 itu nanti'
*for sure he talked in English, but here it is translated*

sebenarnya bukanlah perkara baru apa yang dia sampaikan tersebut..
even kat page2 islamik di facebook ada banyak yang mengingatkan kita
"dalam mencari pasangan, carilah ibu/ayah untuk anak-anak kita kelak"

tapi, bila dengar ustaz ini cakap ayat ini,
it made me think...
am i good woman to be a good mother who can mold soleh/solehah children?
and
did he think me as a woman who is good enough to be a  mother to his children?
did he think that way when he choose me 7 months ago?
and, me
did i think that way either when i choose him?

i wonder,
is there any people who really think that way when they are choosing their life partner?
setakat bercakap,
 "saya pilih awak sebab awak boleh jadi ibu yang baik kepada anak2 saya",
 rasanya semua orang boleh cakap..
setakat ayat pemanis...
tapi, yang betul2 maksudkannya, ada ke?

it makes me wonder..
am i a good mother to be for my children?
is he a good father to be for my children?

and, this one scenario even  makes me more wonder
 when those hearts start to said something like this

mr.xy said:
"saya nak awak.. dalam masa yang sama saya nak yang terbaik untuk awak.. tapi saya tak rasa saya boleh jadi yang terbaik untuk awak"
miss xx replied:
"mungkin saya bukan yang berbaloi untuk awak berubahkan?"

while in the heart of miss xx
"saya sayangkan awak.. saya nak sangat awak jumpa perempuan yang mampu bawa perubahan dalam diri awak.. perempuan yang awak rasa berbaloi untuk awak berubah.. kalau boleh saya nak jadi perempuan itu.. tapi saya tak kuat untuk bawa perubahan itu"
mr. xy said:
"mungkin awak rasa saya ini bukan lelaki yang berbaloi untuk awak buat awak kuatkan"


i wonder, what will happen to those two people..
i wish i can know what will happen to those two people..
what will happen to their relationship..
what will happen to their children..
i wish i can help those two people...

what can i do for now??..
i just can pray for their happiness..
ya Allah, do shower those two people with Hidayah..
Dont let them 'sesat' ya Allah.
hidayah itu milikMU,
ku pohon kurniakanlah hidayah untuk mereka berdua 
dan
ampunilah dosa-dosa silam mereka..
Amin...




p/s : ustaz deserve untuk memiliki menantu yang lebih jauh lebih baik.. walaupun hanya sekadar gurauan untuk bermenantu, tapi dalam dunia realiti, saya sedar saya tak cukup baik untuk bermentuakan seorang ustaz yang dah lama saya kagumi...


Tuesday, October 30, 2012

kEnApA hAtI ItU lEtAknYa dI tEngAh2?

Assalamualaikum wbt..


pernah tak terfikir kenapa Allah jadikan hati manusia ini ditengah-tengah?
kenapa Allah tak letakkan hati ini di kepala bersama-sama otak?
kenapa Allah tak letakkan hati ini di kaki?
kenapa di tengah-tengah?

try juga google jawapan daripada google...tapi entah apa2 yang keluar...


atul pon tak tahu apa jawapan apakah hikmah disebalik Allah jadikan hati ini ditengah-tengah?
tapi pasti ada hikmah di sebalik kejadian tersebut..
sebab ALLAH tak menjadikan sesuatu itu tanpa sebab..

Atul rasa (rasa hati+logik akal, tidak rujuk dari mana2)
mungkin hati 
tidak diletakkan di kepala bersama-sama otak supaya ia tidak melebihi warasnya akal..
tidak juga diletakkan di kaki supaya gerak hatinya tidak diendahkan sama sekali..
tapi diletakkan ditengah-tengah untuk mengimbangi keputusan akal..

mungkin juga begitukan.. 
Allahualam, sesungguhnya Allah juga yang milik segala pengetahuan...

akhir kata, nak juga berkongsi kenapa perempuan dicipta dari rusuk..
di tengah2 juga seperti hati..
betapa sinonimnya perempuan dan hati..
seperti isi dan kuku..
begitu juga perempuan di mana tak dapat lari dengan hati dan perasaannya...

Wanita tidak dicipta daripada kepala lelaki (Adam), supaya tidak melebihi atau mengungguli kudrat lelaki. 
Wanita tidak dicipta daripada kaki, supaya wanita tidak dihina oleh lelaki atau dipijak laki-laki, kerana dia adalah sebahagian daripada tubuhnya.
 Wanita tidak diciptakan daripada tanah, kerana wanita memang kudratnya tidak sama dengan lelaki. Wanita dicipta daripada tulang rusuk lelaki, kerana memang untuk dijadikan pasangan kepada lelaki, menjadi pendamping lelaki, menjadi kesenangan lelaki, memperkuat dada lelaki dan sekaligus mengimbangi hidup laki-laki. 

Rasulullah Saw menjelaskan dalam hadits-nya:

Artinya:Sesungguhnya wanita itu dicipta dari tulang rusuk. Dan tulang rusuk yang paling bengkok adalah bahagian atas. Jika Anda meluruskannya, sama artinya Anda memecahkannya. Jika Anda biarkan, dia akan tetap bengkok. Kerana itulah, Anda harus selalu memberikan nasihat-nasihat kebaikan. (HR. Muslim)



p/s: semoga hati ini milik diri ini masih di bawah akal, bukannya di atas akal..amin...

Sunday, October 7, 2012

bP~


v
v
v

 v
v
v

http://www.vaughns-1-pagers.com/medicine/blood-pressure.htm 


it is borderline high bp... ~


Thursday, September 20, 2012

lOvE vs lUst

" i love you"
it sounds so sweet

 but when someone say

"I lust you"
it sounds so shit..


once, i had found a question ... but when i google it once again, i could not find the quote.. it sounds like this:

which one do you prefer?
the one you love have a sex with somebody else but do not love the person that he has sex with..
or
the one you love have a love affair with somebody else but do not have sex with the people?


it is hard to choose right...
as for woman,
they wont have sex affair with someone whose they do not love..
sex just come with love...
but for man?
i dont know as i am not them..


p/s:
ok, what's the purpose of this writing?

Monday, September 17, 2012

hArApAn

xy : kalau awak jumpa yang lebih baik dari saya, ala2 ustaz don, saya akan lepaskan awak...awak berhak yang terbaik...

xx :jangan mengharapkan suami sehebat ustaz don kalau diri tak sehebat dr.husna...


kadang2, kita kalut..
kenapa aku dapat yang macam ini?
sampai terlupa,
yang aku hanya macam ini...

Tuesday, September 4, 2012

cIntA AftEr nIkAh pArt 2

xy: biarlah cinta dan sayang kita datang lepas kita nikah nanti..
xx: dah, selama ini takkan awak tak ada langsung perasaan kat saya? even sayang sikit pon?

xy: speechless..

xx: dah tuh, kalau tak ada cinta, macam mana kita nak kekalkan ikatan pertunangan kita yang lebih kurang setahun lebih lagi ni? atas dasar apa kita nak pertahankan kalau tak ada sayang?

xy: abang rasa, tak ada masalah semua itu.. semuanya kita serahkan kepada takdir...

xx: *terdiam.. tak tahu nak cakap apa lagi*

*************************************************************************
ada hubungan tapi tak ada perasaan..
pelik bukan..
tapi, Islam sendiri tak mengajar kita untuk mengadakan apa2 hubungan cinta sebelum kahwin..
Islam mengajar kita untuk bercinta dan berkasih sayang selepas sah akad nikahnya..

cinta dan sayang selepas nikah?
senang pada teori..
jihad pada amali...
mampukah diri ini?
ya Allah, yakinkanlah hati ini...

ayat penyejuk hati =)

hari ini, 
cinta itu masih tersembunyi...
tiada rindu yang terperi di hati...
tiada mesej-mesej indah menemani hari..
tiada temu janji ke sana ke mari..
mungkin tiada bingkisan romantis penyejuk hati..

tapi,
izinkanlah kami Ya Allah
untuk menikmati cinta yang terindah
dengan lafaz "Aku terima nikahnya...Sah!"

Sunday, August 26, 2012

cIntA lEpAs nIkAh

bercinta dan berkasih sayang selepas nikah?
tampak mudah pada teori..
tapi
1 jihad pada amali..

mampukah diri ini?
ya Allah, panjangkan jodoh kami sehingga ke syurga Mu...
wahai hati, YAKIN lah..

 btw, ustaz don dah nikah..
tahniah kepada ustaz dan isteri..
semoga jodoh kalian kekal sampai syurga, amin..
~agak2, ustaz sayang tak kat husna masa dia bertunang dulu?~

Monday, August 6, 2012

AkU sEOrAng pEnArI

Asslamualaikum..

(ok, sila abaikan tajuk yang agak penuh kontroversi di atas, lalala)


Aku seorang penari..
dan kau seorang ahli muzik..
akan kulangkah langkah tariku..
mengikut rentak yang kau alunkan..

rancak alunan muzikmu,
rancak tingkah tariku..
perlahan alunan muzikmu,
perlahan tingkah tariku..

bukan ku tak bisa menari rancak dalam rentak sentimental alunanmu..
namun, aku takut tersalah langkah..
bukan ku tak bisa menari longlai dalam rentak rancak alunanmu..
namun, aku takut kau resah dalam langkai longlaiku...

dan..
apabila muzikmu berhenti..
aku juga akan turut berhenti..
walaupun hati ini masih mahu menari sepuas hati..

kerna..
kau adalah pemuzik..
dan aku hanyalah seorang penari...
dan apalah erti langkah tariku tanpa alunan muzikmu..

Friday, August 3, 2012

cIntA UtAmA vs cIntA pErtAmA



Assalamualaikum...

tempat jatuh lagikan dikenang, apatah lagi cinta pertama..
apa hebat sangat ke penangan cinta pertama ini?
clueless ... 

cinta pertama...
siapa cinta pertama atul ye? *sambil garu kepala*
entah, atul sendiri tak pasti..hahaha..

tapi, ramai olang kata, cinta pertama memang susah nak dilupakan..
yelah, pestime bercinta kan..
masalah ini bukan sahaja berlaku kepada pasangan yang masih berada di tahap kapel,
malah, tahap pasangan suami isteri pon masih ada lagi yang tak dapat lupakan cinta pertama..
isk2.. nampak sangat hebat betul penangan cinta pertama ni kan...

dan baru2 ini,
dua kenalan atul telah bercerita masalah yang lebih kurang sama kepada atul..
hubungan retak dek kerana cinta pertama..
masing-masing, pasangannya keliru antara cinta pertama dengan cinta yang sedia ada sekarang..
adeh, inilah lelaki...
dulu masa nak, tak ada pulak nak keliru2 nya..
tapi bila dah tak nak, time2 ni lah baru nak keliru segala bagai.. huh~ emo~

tapi itulah,
bila dengar kawan2 bercerita masalah macam ini,
atul sendiri jadi takut..
walaupun atul tak ada cinta pertama
tapi cinta pertama encik tunang atul ambil masa 6 tahun kot..
ambek ko, 6 tahun tuh..
jadi,kalau nak dibandingkan dengan atul yang baru bertunang dengan dia yang tak sampai 6 bulan ini, apalah sangat kan...

so,
dalam hati..
doa jelah..
agar cinta Utama si en.tunang lebih kuat berbanding cinta pertamanya..
ta mo lah nanti, dia pon keliru juga..
once dia keliru,
mungkin hati ini yang serik bercinta ini akan terus berhenti mencari cinta...

mood: sadis

dAh bEsAr, sO dAh bOlEh mEngUndI



bak kata ustaz hasrizal,
kalau kita tak berminat dengan politik,
tapi politik yang akan berminat dengan kita..

atul pon takde lah hardcore sangat bab2 politik..
tapi amek port jugalah sebab ayah agak kuat dalam bab2 ini..

so, agak2nya nak pilih parti mana ini?

sama ada parti yang menguar-uarkan moto kemerdakaan
"Janji sudah ditepati, bila nak bayar budi"

or parti2 pembangkang yang lain...
haha,
bak kata Dato' Siti
"Biarlah Rahsia"

Tuesday, July 31, 2012

cIntAI AkU pAdA kEkUrAngAn


v
v
v
kalau boleh semua orang nak ada pasangan macam ini, mencintai kita kerana kekurangan yang kita ada.
 TAPI
kita sendiri,
 mampukah membuat perkara yang sama? 
mencintai kerana kekurangan yang ada?

v
v
v
v


selalunya,
manusia akan memilih tak kira sahabat apatah lagi pasangan hidup kerana kelebihan yang mereka ada..
tapi, pernahkan kita terfikir atau berperasaan untuk memilih atau mencintai seseorang itu kerana kelemahan yang mereka ada?
rasanya jarang perkara ini berlaku dan sukar sekali..

dalam membuat pilihan,
siapa kita untuk menilai kekurangan mereka?
kerana, kita juga hanya manusia biasa yang mungkin satu hari nanti mempunyai kelemahan yang sama seperti mereka..
biarlah Allah yang menilai kerana He is the best Judge after all..
ilmu kita terlalu cetek untuk menilai...
iman kita terlalu terumbang ambing untuk mengelaskan manusia...
dan kita tidak tahu siapa mereka pada masa akan datang, dan siapa kita pada esok hari..


wahai hati, ikhlaslah..percayalah dan yakinlah...
Allah itu Adil dan Maha Bijaksana..
Dia Maha tahu apa yang kita tidak tahu..

Saturday, July 28, 2012

lAyAkkAh AkU mEmIntA?

Assalamualaikum...

kalau kita nakkan sesuatu daripada manusia,
kita mesti kena buat baik dengan orang tu dulu kan..
something that we can please the people..
contohnya, seperti situasi di bawah...

afiq: mak, gaji ni afiq nak cd game boleh tak?
mak: boleh fiq.. tapi meh cabut ubat mak dulu...

dengan pantas, tanpa bantahan terus Afiq mencabut uban maknya...

dua tiga hari kemudian..afiq buat nakal kat rumah...

mak: ha afiq.. degil ko eah.. malas mak nak belikan kau cd game...
afiq: alah mak.. maaf.. ok afiq tak buat dah...

maka, bila hari gaji sampai, si Afiq asam keping ni pon dapatlah cd gamenya seperti yang dijanjikan..


tak pernah lagi lah men game naruto even follow cer nya..

v
v
v


ini baru nak minta sesuatu dengan manusia... bagaimana pula bila nak mintak sesuatu dengan Allah? kalau dengan manusia pun, kita mesti buat something yang dia suka dan tinggalkan sesuatu yang dia tak suka, apatah lagi kalau kita nak minta sesuatu dengan Allah.. lagilah kita kena bersungguh-sungguh buaT sesuatu yang Allah suka dan tinggalkan dengan bersungguh-sungguh apa yang Allah tak suka...

ini tidak.. kita macam-macam mintak dengan Allah...
nak lulus exam dengan cemerlang 4rata...
nak mintak dipermudahkan pernikahan..

subhanAllah, kacak sungguh ini Ashraf Muslim =P

nak mintak cepat kawen..
nak mintak murah rezeki..
nak mintak kerja baru..
nak mintak kereta baru..

cantik no plat..

nak mintak isteri baru,opss
nak mintak...
pendek kata, semua benda kita nak mintak dari Allah...


tapi,
apa yang kita dah buat untuk buat Allah suka?
apa yang kita dah tinggal perkara yang Allah tak suka?
ibadah masih tunggang langgang..
maksiat masih keliling pinggang..
jadi layakkah aku meminta?

tapi,
kita memang bertuah..
sebab Allah Maha Penyayang dan Pemurah..
ce bayangkan kalau lepas kita buat maksiat je, tiba2 mulut kita tak berfungsi untuk makan?
tak ke naya tu namanya..
kadang-kadang rasa segan nak makan rezeki Allah bila terkenang dosa dah buat..
analoginya, kita dah marah orang kaw2 then tiba2 nak mintak duit dengan dia... segan tak?dah buat maksiat, tapi masih ada hati nak makan nikmat rezeki Allah..tak tahu malu..
tapi tu lah, itu aje yang kita ada, rezeki dari Allah...sebab Allah lah milik segala perkara...
dan Dia tak pernah ambil nikmat on the spot even kita dah buat salah..

kesimpulannya:
LAYAKKAH AKU MEMINTA
jika
IBADAH MASIH TUNGGANG LANGGANG
dan
MAKSIAT MASIH KELILING PINGGANG

Friday, July 27, 2012

lEssOn Of thE lEsson 1

Assalamualaikum..


satu hari di dalam kelas;

A: weh, pinjam liquid.. salah tulis lah pulak..

B: nah amek nih...

suasana diam.. yang kedengaran cuma suara lecturer yang menyampaikan kuliah..

tiba-tiba A bersuara dengan nada perlahan..

A: best je kan liquid ni.. boleh padam kesalahan...



B: memang lah boleh padam.. tapi tinggal kesan.. ce tengok kertas tuh, dah tak sama macam tadi...dah ada putih2 keras kat bahagia yang dipadam tadi...

A: erm.. betul2.. macam itu juga kehidupan kita kan.. ada kesalahan kita boleh maafkan dan cuba lupakan.. tapi keadaannya dah tak sama seperti sebelum kesalahan itu di buat..contohnya luka di hati.. memang kadang-kadang ia boleh sembuh, tapi pasti tinggal parut...sama juga lah dengan liquid ni.. boleh padam kalau kita salah tulis.. tapi tinggal parut kat kertas ini..hmm..

B: tersenyum.. sambil meneruskan tumpuan kepada kuliah..

A: "berfikir"

v
v
v
v

Dalam kehidupan seharian, kita tak terlepas dari melakukan kesalahan.. kadang-kadang, silap yang kita buat tu kecil.. dan kadang-kadang kita juga tak terlepas dari membuat kesilapan yang besar.. memang,salah satu cara untuk menutup @ menebus kesalahan adalah dengan meminta maaf..  tapi, walaupun maaf sudah diterima, kadang-kadang keadaan tidak akan sama lagi seperti sebelum kesalahan dibuat.. kadang-kadang ia boleh menyebabkan manusia jauh hati..


.: kredit to izuan for the idea...


Friday, July 13, 2012

shAd0w vs tUppErwArE


Assalamualaikum wbt dan salam hari Sabtu..
try to make this entry shorter but meaningful, inshaAllah...
v
v
v



 
persoalan bagi kaum lelaki:::
mampukah aku menghasilkan shadow yang lurus kalau aku sendiri masih bengkok?

 
persoalannya bagi kaum wanita::
mampukah rahim ini menjadi tupperware pembiakan benih-benih soleh/solehah kalau diri ini sendiri masih belum solehah?

Sunday, July 8, 2012

tImE mAnAgEmEnt -> fAIl


Assalamualaikum dan salam hujung minggu...




boleh dikatakan setiap hari, pasti atul akan baca surah Al-Asr ini dalam solat.. tapi sejak kebelakangan ini, bila terbaca sahaja surah ini, atul terasa seperti mempersedakan diri sendiri.. masakan tidak, surah ini di baca setiap hari.. tapi sampai sekarang, atullah golongan yang masih dalam kerugian itu..

sejak akhir-akhir ini, i wasting too much time on other thing.. the non beneficial things like facebooking, online, narutoing, sleeping and etc... actually, i think i can control my self but i just don't want to do so..i just let the time pass with nothing..

and last night,this is what happened while i was facebooking...

en.tng: awak tgh buat apa nih?
me: erm, facebook jap..
en.tng: dah lah hari ini awak seharian berjalan.. pastu balik, facebook lak..
pointer rendoh awok maroh.. tapi facebook sokmo..
me: hoola2...

huhu.. inilah akibatnya bercakap dengan orang yang penat berkerja sampai sakit2 kepala.. nasihat yang diberi memang straight to the point lah.. dah ta de nak tapis2... terpukul.. tapi, inilah kenyataan.. he is right.. i wasting too much time on other thing..  


bukan setakat suka membuang masa, malah sejak kebelakangan ini atul susah nak bangun pagi.. kalau dulu, tidur awal, bangun pon akan awal.. alarm dah di set seawal waktu, 5.00am.. tapi terlajak juga sampai ke 6.30a.m.. bila dah tersedar dari lena, rasa terkilan.. terkilan terlepas bangun pagi dan subuh hampir di akhir waktu.. mungkin boleh dipanggil subuh badak sebab tidak selewat subuh gajah.. kenapa jadi macam ini? mungkin ini disebabkan...











v
v
v

click pic for a better reading


mungkin juga ketiadakmenghargai masa atul ini berpunca dari atul tak tahu apa yang atul cari dalam hidup sebenarnya.. apa fokus atul yang sebenarnya.. perkara ini atul tersedar bila atul terbaca artikel si cengkerik..

v
v
v
v

alkisahnya

klik gambar untuk cerita penuh

sehubungan dengan itu, atul rasa atul dah jumpa apa yang menjadi punca kenapa atul suka sangat buang masa dengan begitu sahaja..antaranya ialah disebabkan atul tak ada fokus dalam hidup.. jadi, sekarang ini, the thing that i should do is to overcome the factors.. i should change myself before this ramadhan... it is a target! biarlah Ramadhan kali ini, menjadi satu lagi anjakan paradigma buat atul untuk menjadi muslimah yang lebih berkualiti.. bukan sahaja atul, tapi kita semua, umat islam..inshALLAH


reflek diri:
kalau hidup single pon masih tak mampu nak hargai dan atur masa dengan baik, bagaimana bila dah berkeluarga nanti? antara ibadah, study@kerjaya, suami dan keluarga..  renung2kan wahai Hidayah Aqli..

Saturday, June 30, 2012

j0d0h rAhsIA AllAh

Assalamualaikum dan selamat pagi...
Alhamdulilah sebab berjaya bangun pagi dan dah tak tidur selepas subuh hari ini..
Semoga dapat istiqamah...

woha, eksited pagi2 dah nak hupdate blog...
hari ni nak love story pasal irma yang cantik dan ayu...
kepada kak irma, selamat pengantin baru dan semoga jodoh berpanjangan sampai ke syurga..amin..

SELAMAT PENGANTIN BARU KEPADA KEDUA MEMPELAI.. BAGAI PINANG DIBELAH 2



Allah takkan mengambil sesuatu itu kecuali menggantikannya dengan sesuatu yang lebih baik..Subhanallah..



ayat ni suits irma for the best..


Jom layan gambar kedua mempelai sekejap
v
v
v
v

s w e e t ~

h a n d s o m e

c a n t i k + s o l e h a h



teruja sangat melihat pernikahan irma dan suaminya.. lepas ni tak sabar nak lihat siapakah pula jodoh kepada si cantik manis kak heliza kita.. mesti bukan calang2 orang juga suaminya nanti.. orang yang baik, akan dijodohkan dengan orang yang baik kan =)..

kak heliza yang cantik dan manis =)




ok, stop cerita sal selebriti.. sambung kepada real life pula.. insya Allah, sabtu depan sepupu atul pula yang akan bertunang. kepada kak nisa, tahniah dan semoga jodoh kalian berpanjangan hingga ke syurga.. cepat2 sikit nikah, tak sabar nak makan nasi minyak nih..wehee~

kak nisa, the one at the left side.. huhu, macam ikut turn je kan =)


bercerita pasal jodoh, tiada siapa yang tahu siapa jodoh mereka kan. Jodoh itu rahsia Allah... walauapapun, apa yang Allah dah tentukan untuk kita itu pasti yang terbaik untuk kita..

Walaupun atul tak tahu apa perancangan Allah untuk atul, tapi atul berdoa semoga Atul menjadi pelengkap tulang rusuk kepada si en.tunang.. semoga Allah menjadikan en.tunang seorang suami yang soleh yang dapat memimpin atul dan anak2 kami kelak untuk kehidupan dunia dan akhirat. dan semoga Atul juga menjadi isteri yang solehah yang akan menjadi pelengkap iman kepada si dia, amin...

p/s: takdir Allah itu indah.. semoga hati ini tergolong dalam golongan hati2 yang bersyukur dan redha dengan ketentuanNya...amin..


mArilah mAri, mAri mengundi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera




Alhamdulilah, semalam atul dah menjalankan satu lagi tanggungjawab atul sebagai rakyat Malaysia..
umur dah 22 tahun baru nak daftar undi.. padahal tahun lepas lagi atul dah layak untuk mendaftar..
actually, atul bukanlah suka sangat nak ambil port pasal politik negara ini..
as long as i can live happily in this country, i think it is good enough for me..
tapi, bila terbaca buku Travelog Secangkir Teh Pengubat Letih hasil karya ustaz Hasrizal, ia membuatkan atul terpukul..
bak kata beliau dalam buku tersebut, pemuda dan pemudi Malaysia ini golongan "aku tidak pedulisme"
jadi, lepas atul baca buku tersebut, atul tak naklah tergolong dalam golongan tersebutkan...


dengar kata, pilihan raya tahun ini akan dijalankan pada musim haji..

http://www.sinarharian.com.my/politik/najib-pru-masa-haji-bukan-perkara-baru-1.59363

malas nak komen panjang2.. tapi rasional ke kalau pilihan raya dibuat time tu kan? ni jawapannya:

http://www.sinarharian.com.my/politik/murshid-haram-panggil-pru13-musim-haji-1.62397


pada asalnya, atul pon tak adalah berminat sangat nak mengundi..
dalam hati ada juga terdetik, adakah satu undi dari atul nanti akan mengubah nasib negara ini?
tapi, bila difikir2kan balik, satu markah dalam peperiksaan pun akan meletakkan kita di grad yang berbeza kan..
kerana satu markah, mungkin kita boleh berada dalam golongan grad A dan mungkin kerana kurang satu markah juga, kita boleh gagal dalam peperiksaan..
mungkin orang tak berapa pandang pada nilai 1 tapi, nilai 1 lah yang amat penting dalam masa2 genting...

mungkin, dengan 1 undi atul itu nanti, ia akan berpihak kepada pihak pembakang @ kerajaan..
lagi pun, fokus nyer sekarang terletak pada usaha bukannya hasil..
seperti kata2 yang pernah atul berikan pada seorang sahabat

"Allah tak menilai manusia kerana pencapaian, tapi Allah menilai manusia berdasarkan usaha.. hal ini kerana, hasil itu adalah kerja Allah"


jadi atul rasa, i should practice what i said

P/S: thanks a lot to ain dalila yang sudi teman daftar undi semalam =)


Friday, June 29, 2012

laRi daRi dIRi sendiRi



any idea how to do so?


p/s; kadang2 menangis itu perlu sebab ia dapat melegakan perasaan.. thanks ya Allah for this tears...

Tuesday, June 26, 2012

wEpWw 4

Assalamualaikum =)







"ya Allah, jika mataku ini tidak pernah menangis keranaMu dan RasulMu, ko pohon, 
maka Kau haramkanlah mata ini untuk menangis kerana makhlukMu..." 

Monday, June 25, 2012

Jika Kau Fikirkan Kau Tak Boleh

Jika kau fikirkan kau boleh..
Kau pasti dapat melakukan..
Jika kau fikir kau ragu-ragu..
Usahamu tidak menentu..

Assalamualaikum dan salam sejahtra...
lagu di atas, atul yakin ramai yang tahu..
lagu yang akan didendangkan dalam ceramah mahupun kem motivasi..

tapi, sejauh manakah keyakinan yang kita ada akan mempengaruhi usaha dan kejayaan kita?
as for me, i dont think this song works for me..
it does not work at all..
what i can see is, the more I confident, the more i cant achieve an aim successfully..

let take this as an example..
when i was in form 5,
after my chemistry paper, i was very confident that i would score for the paper..
but, when SPM result came out, it did not come out as i expected...
my chemistry paper was the worst grade that I got among the nine papers that i sat for..

the same thing happened in the last semester..
i was confident that i can score an A for my moral paper and TSL 3105 paper..
but, when the result came out,
i just was be able to to get Bs for both papers...

but, other thing will happen to me when i was not confident enough in my action..
it will come out successfully when i did not expect them to be..
let take this as example..

when i sat for my Additional math paper in my SPM exam,
the 1st thought that came to me after the exam was, "i am gonna fail this paper"
and i was crying over for this paper about two days as i really expect them gonna fail..
but, when the result came out, i scored the paper handsomely
and surprisingly it was better than my chemistry paper that i expected an A for it..

the same thing happened when i was in my first semester of 1st year degree..
i had falsafah paper and it was a killer paper..
the least hope and wish that i had for the paper was just past that was mean "C+"
but, with Allah will, i score an A for the paper..

what i want to say here is,
i just don't know either those incidents were just coincidences or
it was me who cannot expect to much in life..
or maybe, after this
i should only expect for the least when i want to do something in life..

last word,
"Ya Allah, apakah kekuatan yang Kau kurniakan kepadaku berbanding manusia lain yang sampai hari ini aku masing tercari-cari apakah kekuatan diri yang aku miliki."





p/s:

"when there is nothing to be proud of, then you should avoid from anything to be blame for"


Sunday, June 24, 2012

wEpWw 3

people always say
"time will heal feeling"

but, one thing i afraid of is
"time can kill feeling"

Thursday, June 21, 2012

??? tAndA tAnyA ???

ia menjadi tanda tanya...
dari dulu lagi...
apa dia kekuatan diri yang dimiliki?

bijak belajar?
seni?
sukan?
interpersonal?
intrapersonal?
kepimpinan?
lain2?

just feel...
i dont have any strength in me...
just see the weak me through the eyes of mine..
it just the weak me...

Tuesday, June 19, 2012

wEpWw 2

"Feelings,
it cant be explained by words,
it just can be explained by actions.. "

wEpWw 1

""   It may just abstract words or sound, but it can hurt a concrete heart"

Thursday, May 24, 2012

CinTa YaNg DulU pErgi KinI kEMbalI pULaNg

  Ya Allah,
Cinta yang dulu pergi kini kembali pulang,
Hati ini lagi sekali disapa cinta kaum Adam,
Jangan Kau biarkan ia leka di bawah buaian kealpaan,
Seperti mana lalainya hati ini dalam cinta yang lalu.





 

Ya Allah,
Cinta yang dulu pergi kini kembali pulang,
Janganlah Kau jadikan cinta ini sebagai racun,
Racun yang menbunuh cinta antara diriku denganMu,
Tapi, jadikanlah cinta ini,
Sebagai satu jambatan,
Jambatan yang menjadi katalis antara cinta aku dan Kamu.




 Ya Allah,
Cinta yang dulu pergi kini kembali pulang,
Janganlah kau biarkan cinta ini,
Membawa aku ke lembah kehinaan,
Tapi,Kau pandukanlah cintaku,
Kepada kedudukan yang mulia.

Ya Allah,
Cinta yang dulu pergi kini kembali pulang,
Kau halalkan cinta yang hadir ini,
Dengan ikatan cinta yang Kau redhai,
Dan, pandukanlah cinta kami,
Dengan cinta dan rahmatMu Ya Allah.


Ya Allah,
Sesungguhnya hati kerdil ini mencintai dia,
Dan izinkanlah aku,
Mencintainya dalam nikmat cintaMu Ya Allah.



p/s: 
.: can it be called as sajak? bolehlah kot... =)
 

Wednesday, May 23, 2012

unTilTed p0St 2

this picture suits me the best, haha


Assalamualaikum dan salam 2 alam (erk)
Alhamdulilah, 4 papers dah setel...
tinggal 1 paper je lagi petang ni..
huhu, tak sabar nak habis..
nak merdeka, yadibadibu...


tapi...
tercapaikah poiter 
3.5 ni?
ya Allah, semoga tercapailah hendaknya..
kalau tak lambat lagilah boleh kawen nya.. hahaha



got to go..
nak sambung study moral..woha~


p/s: 
3 REJAB 1433 H..
genap usia atul 23 tahun... first wish that i got last early morning, 3.35am
"hbday my dear.smga cpt kawen" 
 aminnn..

Sunday, May 20, 2012

tAk TeRpaNggILkaH Aku?



Assalamualaikum..
Alhamdulilah, bernafas lagi kita pada tika ini..

"Marilah Menuju Kejayaan"
satu ungkapan yang akan kita dengar 10 kali sehari dalam azan...
itu tak termasuk iqamat lagi...
tapi, adakah aku terpanggil sekali untuk menuju kejayaan itu?

Ya Allah,jadikanlah aku dalam golongan yang sentiasa berusaha untuk mumtaz..
dan semoga mumtazku dapat membangunkan ummah...
amin..


akhir kata...


Saturday, May 19, 2012

UntIlteD pOSt 1



erk..
boleh eah macam ni?


p/s: sick of reading.. hahah

Friday, May 18, 2012

bUKu WaNg SakU atUl's VerSIOn

Assalamualaikum w.b.t dan salam Jumaat... 
Alhamdulilah, berjumpa lagi kita dengan JumAat minggu ini..
adakah kita masih berpeluang untuk bersapa dengan Jumaat pada minggu hadapan?
Allahualam...


ok, as this entry will be a long one, we will jump straight to the content...
actually, dah lama atul nak berkongsi dengan kalian ilmu yang cetek ini.. 
teringin sangat nak ada pewaris ilmu ni, dan buat masa ini, tak ada lagi yang berminat..
(is this what we call jump to content straightly? dont think so..)

ok, kalian pernah dengar tak dengan term BUKU WANG SAKU?
rasanya bendaalah ni femes masa kat skola dulu..
tapi tak tahu lah sekolah kalian ada ke idop...
yang version kat skola2 dulu ini lah gayanya buku wang sakunya
v
v
v

ada banyak kaler, biru, oren, hijau dll... ikut tahun kalau tak silap atul...

kat dalam buku nyer pulak, macam gini lak rupanya
v
v
v
v
v


ok, apa sebenarnya kegunaan buku wang saku ni?
kalau dalam bahasa mudahnya, bolehlah dikatakan sebagai sebuah buku di mana kita membuat catatan perbelanjaan harian..ia juga digunakan untuk mencatat rekod simpanan harian kita...
kalau zaman sekolah dulu, bolehlah kita nak menyimpan hari2kan..
almaklumlah, duit belanja dapat hari2 dari mak dan ayah..
ada balance je simpan,tu pon kalau ada baki lah kan..
tapi sekarang ini, bila dah dok U, dah kerja,
jangan haraplah nak dok menyimpan hari2..
even sebulan sekali pon susah kot...
ok, so secara penjelasan mudahnya, itulah penggunaan buku wang saku ni ha...

ok., sekarang, meh nak habaq mai cerita buku wang saku versi atul pula...
(i wish i can publish one in future, amin)
atul pon bermula, bukan lah dari sekolah..
sebab sekolah atul dulu pon tak ada bendalah ni ha..
atul bermula sejak 2008...
semasa atul di bumi UIA, sejak atul belajar akaunt..
dan dalam masa yang sama ada seorang sahabat yang hadiahkan atul buku ini..
so, sejak itulah atul akan membuat rekod perbelajaan harian atul dalam buku wang saku..
ye, SETIAP HARI..
so, meh nak kenalkan buku wang saku versi Atul..

v
v
v

kepada naruto freak, sila jangan jeles.. lalala... buku wang saku atul berubah setiap tahun.. tahun sebelumnya atul guna diari sahaja..tapi tahun ini, atul guna buku kitar semula dan sampul.. chantek kan.. lala


ok,meh kita intai apa yang ada dalam buku ni..
v
v
v
v

perbelanjaan at the beginning of the month

perbelanjaan towards the end of the month...

we also can keep some important bills or tickets like this ^


ok, as the pictures too small and it cant be read, i will explain a bit more...
the real table is like this
v
v
v
v

contoh dari perbelanjaan bulan April...

ok, next let me explain more about each coloumn...

  1. tarikh: tarikh perbelajaan.. (sila update setiap hari)
  2. tunai: wang tunai yang kalian dapat tidak kira sama ada gaji, allowance, nafkah zahir dari suami dan mak ayah
  3. makan: perbelanjaan kalian untuk makanan..
  4. topup: kalian punya topup sama ada phone or broadband
  5. transport: duit minyak, tambang teksi, tambang bas, tambang lrt dan sekufu dengannya.
  6. pendidikan: buku ilmiah, alat tulis, yuran kelas, yuran persatuan..
  7. buku: it can be change to another subject.. up to you.. as atul suka beli buku, atul wat khas satu column khas untuk buku.. contoh nya: majalah, komek naruto, buku motivasi..
  8. diri: perbelanjaan untuk diri sendiri contohnya baju etc..
  9. family: contohnya kalian beli hadiah untuk mak ayah, belanja adik makan eskrem...
  10. hiburan: wayang, theme park or wat ever that can be put under hiburan..
  11. lain2: contohnya kalian belanja kawan makan, sedekah duit kat masjid..
  12. jumlah: total perbelanjaan bagi hari tersebut..

then, tips untuk gunakan buku ini:

  1. anda perlu ingat semua perbelajaan yang dah dibuat supaya tally dengan balance yang kalian ada..
  2. jangan tangguh catatan ke next day, takut kalian lupa..
  3. perlu dibuat setiap hari (istiqamah)
apa kelebihan dengan buat bendalah ni?tak buang masa ke?
  1. 1st and foremost, you can practice you mathematics skills especially for those yang dah tak sambung belajar dalam math...
  2. anda boleh tahu ke mana hala tuju duit anda.. dari situ, anda boleh bajet duit untuk the next month.. contoh, kalau terlebih spent kat hiburan, so kita boleh kurangkan kat part tersebut untuk lebih save...
  3. anda boleh tahu dah berapa ribu duit anda habis untuk bulan tersebut dan tahun tersebut.. meh atul nak share berapa atul dah habiskan untuk tahun lepas sahaja...
kalau saya boleh tahu, anda tak nak tahu berapa anda dah belanja?.. tanpa sedar dah beribu kita habiskan duit entah ke mana2 ye tak..dari sini, kita boleh atur perbelanjaan kita pada tahun hadapan...target saya tahun ini, nak kurangkan spend kat bahagian hiburan dan topup.. dan lebihkan kepada bahagian menyimpan... i.Allah =)

 apa pula kelemahan buat bendalah ini?
  1. buang masa.. huh, alasan poyo.. online berjam2 tak buang masa pulak..
  2. bagi yang tak suka math, susah sikit lah nak buat benda nih..
  3. bagi yang short term memori pon agak susah juga.. sebab kalian kena ingat apa yang kalian dah belanjakan...
  4. bagi yang pemalas sikit dan banyak, susah bagi anda untuk istiqamah buat benda ni...
ok, sekian sudah lecture saya hari ini.. haha
Alhamdulilah, akhirnya tercapai juga niat saya saya untuk berkongsi ilmu ini...
selamat mencuba... and believe me, tak rugi buat benda nih..i.Allah..


p/s:
1. ni lah aktiviti wajib harian atul.. update buku wang saku pas berbelanja..
2. for those nak tgk Dark Shadow, please dont go with different genders.. tak pon, tak yah tengoklah.. huhu..
There was an error in this gadget