Thursday, April 29, 2010

happy birthday to April's babies


one of my hobbies is remembering others' birthday.
even birthday Shah Rukh Khan pon sya ingat..
dulu setiap kali beli diari baru, msti akan penuhkan bahagian executive planner dengan birthday kawan2, family n insan2 tertentu..
seronok ingat birthday orang nih...walaupun orang tak ingat birthday saya bila...
tapi syang2 nyer saya sekadar ingat, wish malas..
nak2 time gawat kredit..
apa yang penting ingatan kan~

ok lar.. so who are the babies for this month?
nak nyanyi dlu lar..

ALLAH SELAMATKAN KAMU..
ALLAH SELAMATKAN KAMU..
ALLAH SELAMATKAN KAMU SEMUA..
ALLAH SELAMATKAN KAMU..
(rsa cam ley wat recording lak..dato siti ta mo cari artis rakaman baru ke eak? hik9)

next song...
happy birthday to you...
happy birthday to you..
happy birthday to all of you...
happy birthday to you...

the babies are:



name: yuafida

d.o.b: 24 april 1990

xtra info: kwn zaman skola..teman gosip2 belakang klas.. tapi skg ni kami da jrg gosip2 sbb da jrg kontek kan.. skg dia da belajar kat usm.. jeles lak dgn dy rsa... btw, dy sgt comel...



name:siti nur hafizah a.k.a pijah

d.o.b: 1 april 1991

xtra info: my junior time skola dlu..very good in art...pas tuh. dy sgt gla kan gerurd..dari zaman skola smpi skg..

name: fatin ameera

d.o.b: 2 april 1991

xtra info: my classmate kat IPG..ada dua ekor kura2 yg comel...wink9...fatin ni dak penang..sgt suka pda tentera...sya pon ta taw apa yg special sgt dgn tentera di mata dia..pas tuh, dia nih setia gla...gla pon ta setia cam dia.. saya doakan dia akan jumpa pengganti yang terbaik...



name: komathi

d.o.b: 21 april 1991

xtra info: my classmates.. i call her darling/ milky..napa milky? sbb nyer dy pgang watak milky dalam cter jack and the beanstalks.. she was very cute at the moment..


name: anis nadirah a.k.a anis

d.o.b: 4 april 1991

xtra info: sya suka gaduh2 manja dgn dy...seronok..pernah satu malam tuh, kami tdo dkt kol 4pagi dkat blik ain.. da lar da lewat, sempat lagi kami gaduh.. ain pon apa agi, marah lar sbb bsg kan.. bla ain kata nak halau kami, baru lah kami diam...hik9..


name: muhammad afiq nabil bin mat ali

d.o.b: 20 april 1997

xtra info: my youngest brother.. slalu sgt gaduh dgn dy nih sbb dy ta mo hafal sifir..tapi sya suka cium dia.. nama timangan dia bedain...sya yg bagi nama tuh..bedain......dia nih anak kesayangan mak..mak mmg sya gla kat dia..mak sokmo back up dy..huh..benci~


name: nur fauzan binti abu bakar

d.o.b: 9 april 1990

xtra info: one of my best friends in UIA..kawan sebelah katil..dlu kami lar yg liat sgt nk bangun jemaah subuh nyer.. da rakaat pertama baru nk bgun..nakal btol, hik9...lepas tuh, dia lar org pertama yang sya tegur kat uia dlu.. g mggu orientasi sama2.. sya sgt syg dan rndu dy..btw, dy ada pakwe yg sgt best..hik9...pakwe dy sgt sweet.. sya rsa, pakwe dy lah lelaki yg plg sweet yg pnh sya jumpa..

name: norziela

d.ob: 17 april 1991

extra info: penolong ketua kls yg sgt dedikasi..for me terlebih dedikasi..tak suka amek gambar..that why lar i dont put her photo here... anak yg sgt2 bek..hope i can be as good daughter as her...


name: nurul ain

d.o.b: 27 april 1991

extra info: my classmate n sowg budak yg ayu!


name: josephin

d.o.b: 21 april 1990

xtra info: my classmate..baik budak nyer..wink..

lastly

atul doakan kalian semua panjang umur..semoga peningkatan usia seiring dengan peningkatan amal dan iman..happy slalu...usia muda jangan disiakan..
happy birthday guys~

cikgu mac tags teacher aqilah



interesting kah? btw, 1st time dapat award nih..tq kpada yg sedekahkan award nih..
rsa ta layak pon nk dpt..lom masa nyer agi...

Apa yang anda akan buat bila anda tahu member anda tikam belakang anda?
erm...wart will i do eak? tikam balik ley ta? hik9...

6 orang di hati anda?
mak, ayah, angah, afiq + kawan2

Anda rasa anda comel?
comelkah? manis ada...huhu, ayat pasan~

Single or taken?
taken..single..taken...

Blog yang anda suka?

blog sapakah? yang pasti mesti lar blog sendri kan..walaupun masih ta puas ati

len2?

reason: bnyk input sama ada yang masuk akal @ keluar akal

reason: lain dari yg lain.. more pictures than words.. so ta bowink nk baca...

reason: antara blog2 first yg atul ikut..n kerna nyer saya gak ada blog..

reason: my sweetheart..

bnyk lagi lar blog2 lain yg sgt menarik..tapi malas nk list kan..ta cukup page nt..wink9..


Adakah bilik anda kemas setiap hari?
lately sgt kemas...
baru jer tukar susunan perabot dalam blik..
n hasil nyer sgt kemas..ta caya tgk lar..


Lagu terakhir yang anda dengar?
according to you~hitz fm

Last text message
'sorry tul..sy ta than sgt...npe sume nk slhkan sya..urm..biarlah ea..ni da ok skit da nih'

hum, berat msg nih.. i should help her...


Last phone call
"ili" call..tapi mls nk agkt..sbb tgh tdo..jgn arap sya nk jwb klu tgh tdo..
kecuali dato zeti akhtar aziz call jer baru sya layan k..yg len2, harap maaf...

Hari terakhir anda menangis
hati menangis sapa yang tahu..tgh alami zaman kejatuhan...

List lima color favorite anda?
coklat
pink
hitam
putih
biru langit

Orang terakhir yang anda ber YM
da lama ta on ym..maktab blok ym..sian..

Game yang anda paling suka?
jarang men2 game nih..bnyk lagi kja len nk wat..

Adakah anda peminat MCR?
not really..sya knal band ni pon dari mathila..

Apa perasaan anda jawab tag ni?
neutral...no feeling..

Anda rasa tag ini best?
nak jwb jujur ke tipu?
=p

Tag lagi 10 orang
hmm..mls lar nk tag..ta de mood..*haish*

Friday, April 16, 2010

tok cha oh tok cha part 4

salam...
post kli ni adalah post smbgan bagi post2 sblm nih...
tok cha oh tok cha part 4...
yang post2 sblm nih kalian pernah baca?


kalau belum baca, sila lah baca..

jadi, sebelum jari jemati atul ni ligat meneruskan penulisan kali ini..
marilah sama2 kita sedekahkan al-fatihah kepada ibu tok cha yg telah kembali ke rahmatullah pda 10 april lalu..
semoga allahyarhammah ditempatkan bersama2 para solehah..amin...

tok cha..atau nama ic nyer syazwan merupakan sahabat atul di maktab...
jika di tya, sapakah antara sahabat atul yang paling tabah n yang paling atul kagumi sekali,
maka syazwan lah jawapan atul..

kenapa dia atul?
kenapa bukan kawan2 atul yang lain?

cha (tepi dari kiri) bersama classmates kami yang lain..

hal ini adalah kerana..kerana apa?
pengalaman hidup nyer yang begitu mencabar tetapi dia dapat atasi dengan tenang sekali...

pertama sekali, beliau telah lama kehilangan seorang lelaki yang bergelar ayah..
sejak di tingkatan tiga lagi...
maka dialah yang bergelar bapa bagi adik2 nya...

kedua, baru2 ini, beliau telah terlibat dalam satu kemalangan jalan raya..
di mana keadaan beliau amat kritikal sekali..
di masukkan ke ICU, koma 50:50..
masya allah...

dan yang terbaru sekali, 10 april..
ibu, satu2 nyer tempat dia bergantung kasih dan harapan telah pergi selama2 nya menhadap ilahi disebabkan penyakit jantung...
takziah kepda syazwan..
kami semua mendoakan agar syazwan tabah untuk mengjadapi hari muka..


cha (kiri) bersama2 izuan..


jujur dari hati..kalau atul berada di tempat dia,
atul tak dapat bertahan seperti dia..
semuda usia 19 tahun, dia telah kehilangan tempat bergantung dan tempat berkasih..
dan kini, dia menjadi tempat bergantung kepada adik2 nya pula..semuda usia 19 tahun baru..
ya allah..tabahkan sahabatku ini ya allah..

dan yang paling buat atul terharu sebenarnya,
di saat2 dia mengalami saat2 genting, dia masih lagi ingat kepda sahabat2 nyer...
sebagai contoh atul sendiri lar..
dia masih ingat janji dia nak tolong atul belikan printer mggu nih..
kalau atul, atul da tak fikir orang lain time2 genting mcm ini..
masya allah..tabah sungguh sahabatku ini..

tapi dalam diam, atul terfikir...
betapa sempurnanya setiap takdir yang telah Allah tetapkan kepda hamba2 nya..
kita amek kisah ini sebagai contoh..
mula2 kehilangan ayah..
kemudian terlibat dalam kemalangan..
koma, 50:50...
dan dia diberi hidup lagi sekali oleh yang Maha Esa..
kerana dialah yang menjadi tulang belakang kepda adik2 nyer sekarang...
segala pengalaman pahit yang telah dialami beliau adalah menjadi sumber kekuatan kepda cha untuk menghdapi saat2 getir dalam kehidupannya pada hari ini dan masa akn datang..

kepda cha...
kami semua sayangkan ko..
you never walk alone dear..
we are here for you..
you have to be strong for your sis and bro dear...
semoga hidupmu terus diberkati wahai sahabatku, muhammad syazwan shafie...

Wednesday, April 14, 2010

adakah aku juga dihormati seperti itu?

2 minngu lepas, ada seorang sahabat datang jumpa atul...
sahabat atul tu lelaki..kira rapat juga lah dengan atul..rakan sekelas
masa dia datang jumpa atul tu, dia tanya atul satu soalan..

"atul..saya ada kenal seorang yang pakai purdah..dan saya tertarik dengan beliau...
tapi saya tak tahu nak tegur dia macam mana..any idea? saya rsa kalau saya tegur dia nanti, ibarat sya telah mencemari kesucian dia..."

atul terdiam bla dengar kata2 sahabat atul tu...
bkn terkejut..tapi dalam hati terfikir akan suatu perkara....
kalau dia tak berani menegur wanita berpudah itu kerana ingin menjaga kesucian gadis tersebut... adakah atul juga dihormati sebegitu rupa? kenapa dengan atul, dia boleh berbicara seperti biasa? gelak tawa bersama.. bergurau senda..tak pernahkah dia terfikir dia bahawa atul juga seorg perempuan yang juga punya harga diri yang perlu dijaga?

setelah berfikir sedalam-dalam nya, i got the answer..
sebenarnya cara seseorang mendekati kita itu menunjukkan rsa hormat mereka pada diri kita sendiri.. dan jika kita ingin diri kita dihormati orang lain,kita sendri yang kena hormat dan jaga diri kita sendiri terlebih dahulu..

ada perempuan sangat senang didekati..siap boleh dipegang2..
ada perempuan senang dibawa keluar ke mana mana sahaja...
ada perempuan yang boleh dibawa berborak2..
ada perempuan hanya boleh di bawa berbincang perkara ilmiah sahaja...
dan ada perempuan, lelaki pon tidak berani nak tegur.. segan...

anda golongan mana?

macam mana lelaki melayan anda?

ada lelaki senang2 boleh menyentuh kita, ia menunjukkan bahawa kita adalah perempuan yang tidak kisah kalau disentuh..

ada antara lelaki yang berani bergurau lucah dengan kita..kerana dia tahu kita juga berfikiran seperti itu.. takkan mereka berani nak bergurau lucah dengan perempuan yang bertudung labuh? cari nahas tu nama nye...

sebenarnya, bagaimana orang sekeliling melayan kita, ia menunjukkan siapa kita di mata mereka...

baru-baru ini, ada sahabat lelaki yang menasihati saya supaya ubah cara pemakaian..
pakai tudung yang lebih labuh..
pakai hand socks..pakai sarung kaki...
lagi bagus kalau terus pakai purdah nasihat beliau pada atul...

bila saya dapat nasihat tu, sya rerfikir..
"ko ni kenapa,nk soh aku tukar cara pemakaian aku? aku bukan nye isteri ko pon..at least skg ni pon aku pakai tudung apa...bkn nyer free hair pon.."

tapi, at last, atul sedar satu perkara..
dia nak atul dihormati oleh kaum lelaki..
dia nak atul bebas dari pandangan2 lelaki..
terima kasih sahabat atas nasihat dan teguran baik yang kau lakukan..
(tapi ta tahu lagi bila nk wat nyer anjakan paradigma tuh)

masa atul kat uia dlu, majoriti kawan2 atul semuanyer yang betol2 jaga aurat dan batasan pergaulan...
sampai satu tahap, budak lelaki pon tak berani nak tegur mereka..
sebab hormat...
dan dalam masa yang sama, mereka tahu, perempuan2 inilah yang diibaratkan sebagai mawar berduri.. yang susah didekati... dan hanya yang cukup berani sahaja mampu mendekati mereka..

dan sekarang ni.. atul masih menilai gadis2 yang betul2 menjaga batas dan aurat yang ada di maktab...
lelaki mmg susah nak tegur mereka...
kalau tegur pon, atas sebab2 penting je..
dan mereka ini juga mungkin susah untuk dikecewakan oleh mana2 lelaki..
kerana lelaki sendiri pon takut nak mendekati mereka..
untung apa kalau kita sukar untuk dikecewakan oleh kaum lelaki...

anda bagaimana?
bagaimana anda ingin dinilai dan dilayan oleh kaum adam sebenar nya?
semuanya bermula dari diri kita..
fikir2 kan..
saya pon tengah cek diri sendiri...

Saturday, April 3, 2010

saya kamu dan mereka

Salam kepada semua sahabat yang masih setia untuk singgah ke blog atul..

Semoga kalian semua sihat2 slalu hendaknya...

Da seminggu atul ta post apa2 kan..

Kenapakah?

Rajuk di hatikah?

Atau sudah malas untuk menulis?

Jeng2..jawapan nyer mudah..

Da malas nk menulis.. sbb rsa cm ta de yg baca pon..cm cakap sowg2 po ye gak ean..

no feed back..tu yg mls nk update

Tapi, smlm ada shabat yg dtg bertanya..” napa ta update blog atul? Da puas tggu..”

..maka hari ini, dengan sedikit ruang waktu dan masa, update lar skit blog nih..

V

V

V

V

SHOE FAIR

How to start? Actually last week quite full..sbb tuh ta de msa nk update..

Schedule pnuh! ( ceywah,cam zeti akhtar aziz lak tahap bz nyer)

bz2 pon, smpat lagi g shoe fair kat PWTC..

kalian pergi ta?

pada sapa yg tak pergi, jgn kecewa k..notg special pon..

pada yg pergi, apa kowg rsa?hampakah?

n for me, sdikit hmpa lar..

nasib baik prgi dgn kwn2 yg sdikit gla2 otak nyer..so still best seronok lar..

niat di hati nk lar beli spasang kasut dkat sana..kasut kuliah..

Tpi tgk2, xde apa yg berkenan n hrga nye pon agak langsi..

Bla da ada yg berkenan, saiz lak ta de..

Almaklumlah, kaki sya ni kcil..saiz 4 @ 5..so mmg agk susa lar nk dpt ean..

Pasrah!

Yang klakar nyer, sanggup redah ujan..

Msuk dalam PWTC, dlm keadaan basah kuyup..

Atul n mimi pon apa agi, wat sengal lar..

Gna hand dryer dalam tandas utuk kergkan tdg..

ha...yg plg terkjutny bla tgk harga ksut yg mencecah ratusan ribu..

ada tu sampai 3oo ribu..

gla lar.. dari beli kasut, baik beli umah..ada pekdah nyer..tol ta?

so kat bwh ni lah antra gmbr2 msa shoe fair tuh..


dari kiri: mimi, jaja, atul n ima

saya suka peluk mimi..mimi, nk peluk lagi boleh tak?

klu anda bijak, yg mana satukah tgn saya?
ni lucky draw nyer mark..
but, im not lucky enough..dpt white coffee jer..

kasut ni harga nyer rm 200 ribu..ada berani nak pakai?

basah kuyup masuk PWTC..

pnat berdiri dalam lrt..

so, duduk lar sdh nyer..

V

V

V


NO CLASS FOR THE WHOLE WEEK

Started from Monday to Friday..no class at all..

Wargh..dengar cam best gla..tapi ta de lar sebest yg disangka..

Bak kata pepatah, indah khabar dari rupa..

No class does not mean we are free the whole day..

But we have somtg heavier to do..

which is Get prepared for language camp..

Each of us has our own commitment..

Nak2 AJK tertinggi..

Ta ckp tdo mereka.. kesian sgt..

Cam atul, atul kna practice for story telling..

I’m going to be JACK in ‘Jack and the bean stalk..’

atul pgang watak utama ni pon bukan sbb bakat (sbb mmg ta de bakat pon dalam bidang nih),

Tpi terpilih sbb badan atul yg kcil..so sad ean…I wish I were taller..

tgh bosan menunggu rehearsal, so kebas jap lar sari dharsini..
apa mcm?
cm kajol tak?hik9..

abe yg sdh di make up..utuk story telling..


bekerjasama siapkan back drop..



PEMENTASAN TEATER DI KLPAC

KLPAC ni cam istana budaya gak lar..tempat pementasan..

So, kami berpeluang lar untuk menonton satu pementasan yang bertajuk

‘JESUS LIVES IN SOUTH KOREA’

Da tajuk pon Jesus, sah2 lar cter ni sal agama kristian ean..

Tapi, crita ni ta de lar detail sal agama kristian..

It is just about penganut nyer yg punya pendapat msg2 dalam agama tu..

Cam islam gak ean.. kita ada macam2 mazhab..

Mazhab HANAFI, MALIKI, SYAFIE..n setiap mazhab ni ada cara nye yg berbeza..

Contoh nyer dalam bab solat..

Ada mazhab, klu kentut batal wudu’, tapi ada mazhab, kalau sedawa yang akan batalkan wudu’..

So crita ni lebh kurg mcm dalam situasi ni lar..

My comment: atul prefer tgk wyg lagi lar dri tgk teater..

Tket wyg baru rm8..tpi tket teater rm23..

Dengan rm23 tuh, kita da dpt tgk 3 movies sbnr nyer..

1 nisbah tiga..so agak rugi..tol ta?

(sory, saya ni mmg berkira skit sal duit hik9)


mimi, awek ku..hahha..

my classmates..

btw, i notice somtg.. ilooked ta cntk dgn tudg ijau..m i r8?




tiket yang mahal!

DIBULI

sapa kena buli ni? cepat2, kol teledera..hik9..

atul dibuli oleh mimi dan nazmi msa nk cari daun pokok..ceh..

mmg gla2 lar bla dgn budak berdua tuh..

dowg buli atul! jaat!

first skli, dowg kata atul pggil kucing mcm panggil anjing laut..

gelak sakan dowg, kna kan atul..

pas tuh, gara2 ikut cakap mimi,

abeh kasut atul kotor kena lecak..

kotor gla..da lagi skli kna gelak dgn dowg,,

jaat tapi.....consider klakar lar..wink9..

wlupon dowg jaat, tapi dowg still baik ati..
taw napa?
sbb mimi n nazmi tlg atul bersihkan smula kasut..
tq guys..senorok sgt dgn kowg!

kasut putihku yang da dicemari selut, gara2 nazmi n mimi..wargh ='(


ps: antara persahabatan dan percintaan, yang mana akan kamu pilih? kalau saya, saya akan pilih dua2...hahha..tapi klu kna pilih satu jer cm ner? anda?


There was an error in this gadget