Monday, May 23, 2011

Ya Allah, panjangkanlah usia ayah dan ibuku...

assalamualaikum wbt dan salam dua alam...

alhamdulilah, 2 papers dah abeh, tinggal lagi 2 papers...
Ya Allah permudahkanlah langkah hambaMu yang kerdil ini...
tiada apa yang mudah, kecuali Kau yang mempermudahkannya...


sepanjang atul tulis blog, tak pernah lagi atul menulis pasal ayahkan..


jadi hari ini atul nak share something..
cerita bermula...

v
v
v


ayah atul ni jenis orang yang payah gila nak sakit kecuali sakit gigilah...
dan baru2 ini ayah atul demam..
punyalah atul dan adik beradik terkejut bila dapat tahu ayah demam...
apa yang pelik sangat kan dengan demam kalau difikrikan dengan logik akal?
adatlah demam...semua orang pernah demam...
tapi ini satu benda yang pelik bagi ayah atul....
sebabnya, sepanjang 21 tahun atul hidup dengan ayah, ayah tak pernah sekali pon demam (seingat dalam ingatan atul lah)


bila dah sekali demam tu, sampai semalam ayah tak kebah2 lagi..
(ayah macam atul, tak suka ke klinik, jadi dia pon tak ke klinik lah bila demam )
jadi, masa atul kol mak tu, atul pon ambil kesempatanlah bercakap dengan ayah....


terkejut dan sedih bukan kepalang bila perbualan bermula antara ayah dan atul...

v
v
v


atul : ayah, pergilah klinik...

ayah: esok lah..tunggu klinik kerajaan...tak payah bayar (dengan suara yang semakin tenggelam)

atul: alah, ayah pergilah malam ni..takut esok, ayah dah tak larat nak bangun... guna duit mak tu dulu...

ayah: alah, kalau esok dah tak ley nak bangun, nak buat mcm mana..redha ajelah... (tiba2 ayah menangis)

atul: ayah ni, janganlah cakap macam tuh... (atul pon dah mula menangis sama)

ayah: along seminggu lagi kan nak balik...

atul: aah...jumaat ni along balik...

ayah: insya Allah, kalau sempat ye along... along, jaga adik2 elok2 taw... (masih menangis)

atul: ayah ni kenapa...tak yah cakap yang bukan2lah... (makin sedu atul jadinya)

ayah: bukan merapu, tapi betullah..kita tak tahu bila...

atul: dah lah ayah...malas along nak layan ayah ( sebak sebenarnya bila ayah dah mula cakap yang bukan)

mak: along, ayah nangis...

atul: mak, kenapa ayah tu? jangan buat along takut...

mak : I.Allah tak ada apa2 lah..dia tengah sakit tu..jadi merapu yang bukan2 je lah (kata mak yang cuba tenangkan hati atul )


ya Allah... tak tahu cam ner nak bayangkan perasaan atul masa tu... atul tak nak kehilangan ayah....atul sayang ayah... tak dapat atul nak bayangkan kalau ayah dah tak ada nanti...ya ALLAH....

YA ALLAH,panjangkanlah usia kedua2 ayah dan ibuku... aku rela sekiranya aku yang pergi dulu...mak, ayah...along sayang kalian sangat2....


P/S: smoga ayah cepat sembuh...


Friday, May 20, 2011

TGV KLCC vs EXam WEEk....


Assalamualaikum dan Salam 2 alam...


1st paper dah lepas....harapan lulus jer...
susah nak mati + bahasa inggeris wat penambah susah...
bukan atul jer yg kata...yg len2 pon sama...
so tu bukan kira sbb atul ta ckp study lah..tapi mmg sbb susah kan..hohoho...


walaupun begitu, serik tak penah datang tatkala dalam kepala teringat 2 stories yang sedang hangat kat panggung...nur kasih + pirates of the carribean...


my roomate pon ikut kali ni..1st time kua sama..


so, semalam, seawal 9.30 pagi (lbh kurg), atul n d gang dah sampai kat klcc...
hoho, klh org yg kja kat klcc tu sndri..dowg pon ta sampai lagi kot...


sampai2 trus terjah tgv...takut tket abeh beb..tapi, tgk2 ta buka lagi ..(yela blom kol 10 kan)
bila kaunter dah buka, kami org yg top 5 beli tiket..hoho, excited beb...



huhu, terbang rm 22 den...


wat marathon movies lah smlm..gila kan...tak sedar diri nak exam tuh...

ok ni lah serba sikit komen atul sal dua2 cer...


Nur Kasih the Movie:


bagi sapa2 yg dah ikut cer nur kasih drama dulu, di syorkan g lah tgk yg movie lak..baru puas hati...ley tgk adam, aidil and nor sampai ketua...
nak bagi sinopsis cer pon, nt spoil lak ean kowg nk tgk..so tgk lah sndri...
tapi, bagi atul, yg wat spoil cer ni bila ada norman hakim..apa dah ta de org len ke? huh...


Pirates of the Carribean: On Stranger tides


super duper lah...malas nk cer pnjg..g tgk sndri...terasa nk tgk lagi sekali..ada tak sapa2 yg sudi nak ajak saya tgk wayg cer ni lagi? hee~ i love jack sparrow...hoho...



reflection diri:
hoho..see how i take my study badly.... entah ke mana atul yg rajin study masa skola dlu..hem...k nk smbg study...daa~

ezza cayang....

assalamualaikum ezza...
first and foremost, sory my cayang....
20 may tak penah lari dalam otak atul apatah lagi dari kalendar...
tapi atul masih tak mampu nak wish tepat pada masanya...
bukan kerana tak sudi atau melupakan diri...
tapi kerana celcom dan maxis yang kehabisan kredit....

argh..tapi itu bukan alasan bukan?
facebook masih ada untuk menghubungkan kita...
tapi, atul tak suka wish birthday kat fb...
terasa macam fb tu jadi reminder...
bukan kita yg igt sndri...


sory cayang...
org kata, better late than never right...

so, here we go~~~~


HAPPY BIRTHDAY MY DEAR...
semoga usia yang diberikan diiringi keberkatan dari Allah swt
smoga dipermurahkan rezeki yang berkat...
semoga cepat2 kawen...hehehehe...
atul doakan ezza akan mendapat suami yg soleh dan anak2 yg soleh/hah
semoga ezza terus maju jaya dan jadikanlah kejayaan itu kejayaan untuk ummah...
akhir kata, doa atul sentiasa mengiringi ezza...

semoga ezza shazana terus mendapat limpah rahmat, hidayah dan taufiq dari Allah...amin..


Wednesday, May 18, 2011

tips nak jawab paper exam esp paper EDU 3101

ASSALAMUALAIKUM dan salam satu Malaysia..


I.Allah esok 1st paper untuk final...
hoho, walaupun cam tu masih ada masa lagi kan nak update blog..
bukan apa, dah nak muntah membaca buku philo tuh...
dengan mukadimah ala2 meleret..


ok, hari ini nak bagi tips sikit untuk jawab soklan paper hari esok..
ops, lupa lak nak bitaw...
paper esok EDU 3101 (Philosophy and Education in Malaysia)


tipsnya:

contoh soalan 1:

apakah sumbangan aminudin baki dalam bidang pendidikan negara ? (4markah)
  1. menubuhkan lembaga peperiksaan Malaysia
  2. mewujudkan sijil pelajaran Malayia dan sijil tinggi Malaysia
  3. melibatkan diri dalam penyediaan Penyata Razak.
  4. ..............................................................................

jawapan ke 4, blank...dah tak tahu nak jawab apa... sebab banyak lagi fakta lain dah bercampur aduk dalam kepala...

disebabkan dalam buku ada tulis, untuk memperoleh maklumat lanjut mengenai Amanudin Baki, ada bolehlah layari laman web http://ms.wikipedia.org/wiki/Aminuddin_Baki

so apa kata, kalau dah blank sangat tak tahu nak jawab apa bagi ruangan ke 4 tu, bolehlah letakkan jawapan :untuk memperoleh maklumat lanjut mengenai Amanudin Baki, ada bolehlah layari laman web http://ms.wikipedia.org/wiki/Aminuddin_Baki


hehehhehehe...kalau anda berani, try lah....ada kena pelakung dengan lecturer...
agak2 mr.wee marah tak eak kalau letak jawapan cam nih?


ok lah...selamat study semua...wish you all good luck...



p/s : wish me luck k...

Saturday, May 14, 2011

4-1=0

assalamualaikum wbt...
mari kita mulakan bacaan blog kali ini dengan surah al-asr..


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

وَالْعَصْرِ

Demi masa.

إِنَّ الإنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ

Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian,

إِلا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati dalam kebenaran dan nasihat menasihati dalam kesabaran.


Surah Al-‘Asr (سورة العصر) adalah surat ke-103 dari Al Quran. Surah ini tergolong surah makkiyah dan terdiri atas 3 ayat. Kata Al 'Ashr bererti waktu/masa dan diambil dari ayat pertama surat ini.

Isi surat mengabarkan bahawa sesungguhnya semua manusia itu berada dalam keadaan kerugian kecuali dia termasuk mereka yang selalu beramal soleh, saling menasihati dalam kebenaran dan kesabaran.

v

v

v


Alhamdulilah, baru2 ini saya berkesempatan mengikuti satu program surau maktab, Surah As-Syakirin. program malam jumaat, yang dipenuhi dengan ceramah agama bulanan dan juga solat hajat.. Alhamdulilah, program kali ini agak mendapat sambutan yang menggalakkan dari kaum muslimin dan muslimat...


yang ingin dikongsikan serba sedikit dalam entry kali ini adalah berkaitan dengan isi ceramah yang telah disampaikan oleh penceramah jemputan.. kagum dan terasa kerdil serta malu dengan diri sendiri apabila si penceramah tersebut merupakan seorang mualaf dan baru sahaja memeluk islam selama 15 tahun... walaupun begitu, beliau sudah menghafaz al-Quran berserta maknanya, (pandangan sendiri berdasarkan cara pencapaian beliau yang sentiasa mengeluarkan ayat2 al-Quran tanpa perlu membuka al-Quran)...


berbalik kepada tajuk asal entry ini.. 4-1=0... haish...cikgu matematik mana pula yang mengajar 4-1=0? tiada.... tapi inilah konsep yang akan dibicarakan sat lagi... kita kembali kepada maksud ayat surah al-asr:


demi masa


Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian


kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati dengan kebenaran dan nasihat menasihati dengan kesabaran


sudah ditekankan oleh Allah SWT bahawa sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian kecuali yang dinyatakan di dalam surah di atas...


kesimpulannya, manusia yang tidak rugi adalah

1. manusia yang beriman

DAN

2. manusia yang mengerjakan amal soleh

DAN

3. manusia yang nasihat-menasihati dgn kebenaran

DAN

4. manusia yang nasihat menasihati dengan kesabaran...


kenapa DAN itu di caps lock kan oleh saya? hal ini kerana, dan di sini bermaksud kena buat...bukannya satu pilihan kepada kita sama ada nak buat atau tidak..di sinilah konsep 4-1 = 0 digunakan.. kalau tiada salah satu di atas, maka tergolonglah kita dalam golongan manusia yang rugi..


no 3 dan 4 tu sebenarnya lebih kepada kerja dakwah dan islah, yang kebanyakan kita beranggapan itu kerja ustaz, imam dan para ulama.. tapi sebenarnya kita silap..dakwah dan islah iti adalah kerja semua umat islam kerana di tegaskan dalam surah al-'asr *manusia* yang merangkumi semua umat islam bukannya sekadar pak imam mahupun ustaz2 dan juga para ulama...


tapi sejauh manakah kita dapat mempraktiskan dua perkara ini? macam saya sendiri, kadang2 nak tegur kesilapan kawan pon tak berani.. sebab dok fikir2 kelemahan diri sendiri..tapi kalau dok fikir2kan kelemahan dan kekurangan yang kita ada, sampai bila pun kita takkan berdakwah dan berislah... lagipon, siapa manusia yang tak pernah lakukan kesilapan? nobody is perfect and dont make this excuse untuk tidak berdakwah dan berislah...


bak kata penceramah, kalau nak berdakwah dan berislah, berislahlah akan sesuatu perkara amal yang kita buat dan perkara mungkar yang kita tinggalkan..sebagai contoh, janganlah kalau kita sendiri tak solat, tiba2 kita pergi bagi nasihat kepada orang yang tak solat dan marah2 mereka kenapa mereka tak solat.. itu tak betullah kan...


sebenarnya, dari platform dakwah dan islah ini juga lah ia akan memberi dorongan kepada kita untuk memperbaiki kelemahan diri...


jadi, marilah sama2 kita memulakan baby step dalam mempraktiskan surah al-'asr ayat ke tiga tersebut...semoga dipermudahkan..amin..



p/s: berapa lama kita beragama islam itu bukanlah satu jaminan kepada kualiti dan kuantiti amalan kita..betul tak?


Thursday, May 5, 2011

Kapel Bukan Penentu Jodoh


along: mak, hari ni kawan along nak kawen dah..agak2 along bila pula?
mak: pakwe pon tak de ko tu along...

along: alah mak..kapel tu bukan penentu jodoh..kalau kapel asyik putus pon, tak ke
mana juga...


ini perbualan atul dengan mak TERSAYANG sebelum atul ke walimatulurus kawan
zaman sekolah dulu...haish..sekejap je masa berjalan kan...dulu, zaman sekolah, pergi
ke kelas, belajar sama2...balik ke bilik, borak2 sakan sampai tengah malam...tup2
sekarang, dah terima kad jemputan kawen jer.. turn atul bila pula yer? tu yg kita tak...



buat syikin dan suami, selamat melayari bahtera perkahwinan..atul doakan semoga
perkahwinan kalian kekal sehingga ke akhir hayat dan dikurniakan anak2 yg soleh dan
solehah...


jom kita usha gambar pengantin pulak...


barang hantaran...

potong kek..tapi atul tak sempat makan..heh3...

haish, bilik tidur pengantin yg tiada privacy nyer lagi..

candid! cantiknyer syikin...

akhir kata, semoga kekal sampai syurga..


BTW

Sepupu atul yang kawen tahun lepas baru jer menimang cahaya mata... namanya, ada nama atul juga...fadhilatul husna...hebat betul sepupu atul..pantang hari yang ke 7 dah mula masuk kelas semula.tabik lah...

so jom usha, gmbr baby pulak...










p/s: tak mendambakan suami seorang doktor..tapi mengharapkan seorang suami yang tahu mengamalkan cara perubatan Islam..
There was an error in this gadget