Tuesday, July 31, 2012

cIntAI AkU pAdA kEkUrAngAn


v
v
v
kalau boleh semua orang nak ada pasangan macam ini, mencintai kita kerana kekurangan yang kita ada.
 TAPI
kita sendiri,
 mampukah membuat perkara yang sama? 
mencintai kerana kekurangan yang ada?

v
v
v
v


selalunya,
manusia akan memilih tak kira sahabat apatah lagi pasangan hidup kerana kelebihan yang mereka ada..
tapi, pernahkan kita terfikir atau berperasaan untuk memilih atau mencintai seseorang itu kerana kelemahan yang mereka ada?
rasanya jarang perkara ini berlaku dan sukar sekali..

dalam membuat pilihan,
siapa kita untuk menilai kekurangan mereka?
kerana, kita juga hanya manusia biasa yang mungkin satu hari nanti mempunyai kelemahan yang sama seperti mereka..
biarlah Allah yang menilai kerana He is the best Judge after all..
ilmu kita terlalu cetek untuk menilai...
iman kita terlalu terumbang ambing untuk mengelaskan manusia...
dan kita tidak tahu siapa mereka pada masa akan datang, dan siapa kita pada esok hari..


wahai hati, ikhlaslah..percayalah dan yakinlah...
Allah itu Adil dan Maha Bijaksana..
Dia Maha tahu apa yang kita tidak tahu..

Saturday, July 28, 2012

lAyAkkAh AkU mEmIntA?

Assalamualaikum...

kalau kita nakkan sesuatu daripada manusia,
kita mesti kena buat baik dengan orang tu dulu kan..
something that we can please the people..
contohnya, seperti situasi di bawah...

afiq: mak, gaji ni afiq nak cd game boleh tak?
mak: boleh fiq.. tapi meh cabut ubat mak dulu...

dengan pantas, tanpa bantahan terus Afiq mencabut uban maknya...

dua tiga hari kemudian..afiq buat nakal kat rumah...

mak: ha afiq.. degil ko eah.. malas mak nak belikan kau cd game...
afiq: alah mak.. maaf.. ok afiq tak buat dah...

maka, bila hari gaji sampai, si Afiq asam keping ni pon dapatlah cd gamenya seperti yang dijanjikan..


tak pernah lagi lah men game naruto even follow cer nya..

v
v
v


ini baru nak minta sesuatu dengan manusia... bagaimana pula bila nak mintak sesuatu dengan Allah? kalau dengan manusia pun, kita mesti buat something yang dia suka dan tinggalkan sesuatu yang dia tak suka, apatah lagi kalau kita nak minta sesuatu dengan Allah.. lagilah kita kena bersungguh-sungguh buaT sesuatu yang Allah suka dan tinggalkan dengan bersungguh-sungguh apa yang Allah tak suka...

ini tidak.. kita macam-macam mintak dengan Allah...
nak lulus exam dengan cemerlang 4rata...
nak mintak dipermudahkan pernikahan..

subhanAllah, kacak sungguh ini Ashraf Muslim =P

nak mintak cepat kawen..
nak mintak murah rezeki..
nak mintak kerja baru..
nak mintak kereta baru..

cantik no plat..

nak mintak isteri baru,opss
nak mintak...
pendek kata, semua benda kita nak mintak dari Allah...


tapi,
apa yang kita dah buat untuk buat Allah suka?
apa yang kita dah tinggal perkara yang Allah tak suka?
ibadah masih tunggang langgang..
maksiat masih keliling pinggang..
jadi layakkah aku meminta?

tapi,
kita memang bertuah..
sebab Allah Maha Penyayang dan Pemurah..
ce bayangkan kalau lepas kita buat maksiat je, tiba2 mulut kita tak berfungsi untuk makan?
tak ke naya tu namanya..
kadang-kadang rasa segan nak makan rezeki Allah bila terkenang dosa dah buat..
analoginya, kita dah marah orang kaw2 then tiba2 nak mintak duit dengan dia... segan tak?dah buat maksiat, tapi masih ada hati nak makan nikmat rezeki Allah..tak tahu malu..
tapi tu lah, itu aje yang kita ada, rezeki dari Allah...sebab Allah lah milik segala perkara...
dan Dia tak pernah ambil nikmat on the spot even kita dah buat salah..

kesimpulannya:
LAYAKKAH AKU MEMINTA
jika
IBADAH MASIH TUNGGANG LANGGANG
dan
MAKSIAT MASIH KELILING PINGGANG

Friday, July 27, 2012

lEssOn Of thE lEsson 1

Assalamualaikum..


satu hari di dalam kelas;

A: weh, pinjam liquid.. salah tulis lah pulak..

B: nah amek nih...

suasana diam.. yang kedengaran cuma suara lecturer yang menyampaikan kuliah..

tiba-tiba A bersuara dengan nada perlahan..

A: best je kan liquid ni.. boleh padam kesalahan...



B: memang lah boleh padam.. tapi tinggal kesan.. ce tengok kertas tuh, dah tak sama macam tadi...dah ada putih2 keras kat bahagia yang dipadam tadi...

A: erm.. betul2.. macam itu juga kehidupan kita kan.. ada kesalahan kita boleh maafkan dan cuba lupakan.. tapi keadaannya dah tak sama seperti sebelum kesalahan itu di buat..contohnya luka di hati.. memang kadang-kadang ia boleh sembuh, tapi pasti tinggal parut...sama juga lah dengan liquid ni.. boleh padam kalau kita salah tulis.. tapi tinggal parut kat kertas ini..hmm..

B: tersenyum.. sambil meneruskan tumpuan kepada kuliah..

A: "berfikir"

v
v
v
v

Dalam kehidupan seharian, kita tak terlepas dari melakukan kesalahan.. kadang-kadang, silap yang kita buat tu kecil.. dan kadang-kadang kita juga tak terlepas dari membuat kesilapan yang besar.. memang,salah satu cara untuk menutup @ menebus kesalahan adalah dengan meminta maaf..  tapi, walaupun maaf sudah diterima, kadang-kadang keadaan tidak akan sama lagi seperti sebelum kesalahan dibuat.. kadang-kadang ia boleh menyebabkan manusia jauh hati..


.: kredit to izuan for the idea...


Friday, July 13, 2012

shAd0w vs tUppErwArE


Assalamualaikum wbt dan salam hari Sabtu..
try to make this entry shorter but meaningful, inshaAllah...
v
v
v



 
persoalan bagi kaum lelaki:::
mampukah aku menghasilkan shadow yang lurus kalau aku sendiri masih bengkok?

 
persoalannya bagi kaum wanita::
mampukah rahim ini menjadi tupperware pembiakan benih-benih soleh/solehah kalau diri ini sendiri masih belum solehah?

Sunday, July 8, 2012

tImE mAnAgEmEnt -> fAIl


Assalamualaikum dan salam hujung minggu...




boleh dikatakan setiap hari, pasti atul akan baca surah Al-Asr ini dalam solat.. tapi sejak kebelakangan ini, bila terbaca sahaja surah ini, atul terasa seperti mempersedakan diri sendiri.. masakan tidak, surah ini di baca setiap hari.. tapi sampai sekarang, atullah golongan yang masih dalam kerugian itu..

sejak akhir-akhir ini, i wasting too much time on other thing.. the non beneficial things like facebooking, online, narutoing, sleeping and etc... actually, i think i can control my self but i just don't want to do so..i just let the time pass with nothing..

and last night,this is what happened while i was facebooking...

en.tng: awak tgh buat apa nih?
me: erm, facebook jap..
en.tng: dah lah hari ini awak seharian berjalan.. pastu balik, facebook lak..
pointer rendoh awok maroh.. tapi facebook sokmo..
me: hoola2...

huhu.. inilah akibatnya bercakap dengan orang yang penat berkerja sampai sakit2 kepala.. nasihat yang diberi memang straight to the point lah.. dah ta de nak tapis2... terpukul.. tapi, inilah kenyataan.. he is right.. i wasting too much time on other thing..  


bukan setakat suka membuang masa, malah sejak kebelakangan ini atul susah nak bangun pagi.. kalau dulu, tidur awal, bangun pon akan awal.. alarm dah di set seawal waktu, 5.00am.. tapi terlajak juga sampai ke 6.30a.m.. bila dah tersedar dari lena, rasa terkilan.. terkilan terlepas bangun pagi dan subuh hampir di akhir waktu.. mungkin boleh dipanggil subuh badak sebab tidak selewat subuh gajah.. kenapa jadi macam ini? mungkin ini disebabkan...











v
v
v

click pic for a better reading


mungkin juga ketiadakmenghargai masa atul ini berpunca dari atul tak tahu apa yang atul cari dalam hidup sebenarnya.. apa fokus atul yang sebenarnya.. perkara ini atul tersedar bila atul terbaca artikel si cengkerik..

v
v
v
v

alkisahnya

klik gambar untuk cerita penuh

sehubungan dengan itu, atul rasa atul dah jumpa apa yang menjadi punca kenapa atul suka sangat buang masa dengan begitu sahaja..antaranya ialah disebabkan atul tak ada fokus dalam hidup.. jadi, sekarang ini, the thing that i should do is to overcome the factors.. i should change myself before this ramadhan... it is a target! biarlah Ramadhan kali ini, menjadi satu lagi anjakan paradigma buat atul untuk menjadi muslimah yang lebih berkualiti.. bukan sahaja atul, tapi kita semua, umat islam..inshALLAH


reflek diri:
kalau hidup single pon masih tak mampu nak hargai dan atur masa dengan baik, bagaimana bila dah berkeluarga nanti? antara ibadah, study@kerjaya, suami dan keluarga..  renung2kan wahai Hidayah Aqli..
There was an error in this gadget