Friday, May 21, 2010

aku si anak sulong a.k.a along..

Salam kepada semua pembaca…

Weekend bermula lagi.. so apa plan hujung minggu kalian?

Atul? Just stay at the hostel…no money mei.. left about rm80 something for the rest of May…can I survive with that that much of money? Yes, I can! As long as I tak gi jejalan…stick to my principle. No money no walks lar ean…

Apa nak tulis kali ni eak? Tadi ada terbaca blog seorang blogger yg bertajuk “derita anak ketiga”..menarik..and terus dapat 1 idea..kalau dia nak cerita derita anak ketiga, meh atul lak nk story telling *susah nyer jadi anak sulong…*

Btw, before I go further into the topic, kalian semua ni anak number bapa dalam family? Atul? Sah2 lar anak sulong..kalau tak, tak kan lak nak tulis sal ni ean..uhuk9, ada gaya anak sulung tak? Ada ean!

****************************************

Alkisah bermula pada tahun 1995…msa tu baru dapat adik number 2..dengan lahirnya adik number 2 nih, maka dengan rasminya atul menjdi anak sulong dalam keluarga…5tahun dok solo dalam keluarga..semua pnggil atul adik..tpi bila adik ni lahir, trs title adik tu hilang ntah ke mana..at first tak ley nak terima gak kehadiran adik baru nih..sampai atul pnah cakap kat adik, “asal lar ko lahir? Wat nyusah aku jer”. Pergh, kalau ikutkan , memang kejam gila kan ayat atul tuh..tpi itu, dlu..msa umur 5 thun..budak2 ..cakap ikut hati..bkn tahu apa2 pon..tapi disebabkan ayat2 sengal tuh, atul kena tampar dengan mak..pergh, sakit gila…bertambah bengang lar dengan adik tu jadi nyer..pasal dia,atul lak kna tampar..sangat tak adil!

Bukan satu..tapi dua..dua tahun berikutnya (1997), atul dpat lagi seorang adik..kli ni lelaki lak..kali ni da matang skit lar..sbb dah ley trima knyataan and tersa soronok dapat adik..ada kawan untuk bermain tol tak? So, kami bertiga sehingga kini..along, angah and afiq…

Kadang2 pk, best gak ean kalau ada akak atau abang…dapat sikit nak bermanja dengan abang or akk..mak, nak akak ley tak? Amek lar anak angkat sowg…hik9..*mana celah lar nak dapat anak angkat yg lbh tua dari aku skg nih..kalau nak amek baby tu, tak mustahil sgt*

Jujur dari naluri seorang along, atul rsa jadi ank sulung ni tak best langsung..bnyk bnda kna beralah dengan adik9…semua aspek..bermula dari kewangan, kerja rumah, pendidikan dan kasih syang..

BAB KERJA RUMAH

Igt lagi masa atul darjah tiga..time tuh atul terpilih untuk amek xm PTS (penilaian tahap satu).. kalau pas xm nih, mmg trus masuk darjah 5..tak yah masuk darjah 4..so, nak xm, ckgu2 pon wat lar tusyen hjg mggu…sblm nk g klas, mak msti suruh kemas rumah dulu..wajib!.selagi tak kemas rumah, selagi itu tak ley g klas..so, sbgi pnyelesaian, atul akn bgn awal lar untuk kemas rumah dlu sblm g tusyen…

Strict kan mak atul? Ok, lar..at least skg atul da taw wat kja rumah skit2…even ta de lar perfect cam mak..at least, I can help her. Tapi lain lak ksa nyer dgn angah..sampai skg, mak tak mntk pn dia kemaskan rumah..mcm atul dulu..knapa? dia pon anak perempuan gak..kalau afiq tu, atul ley trima lar..sbb lelaki..tapi angah tu kan perempuan juga..kenapa tidak?

Bila atul cakap, “mak tak adil sbb tak soh pon agh wat kja..”..mak mesti cakap, “dia kan adik…awak tu kakak..beralah lar”…arggh,,tak de makna nyer..dia pon perempuan…so ptut taw gak wat kja rumah..tol tak?

PENDIDIKAN

1. Ranking Dalam Kelas..

Time skola dlu, ranking atul dalam klas msti antara 1-3 jer..klau lebih dari itu, mak mesti rotan..sakit kena rotan..igt lagi, time tuh, atul dapat number 5…blik rumah, punya lar takut nak bagi tahu mak…tpi nak tak nak kna gak lar bgi tahu mak..so apa agi..rotan hinggap ke badan lar..sakit!

tapi lain lak ksah nyer, dgn angah dan afiq…angah alhamdulilah lar perform well dalam belajar..tapi afiq..pergh..sgt teruk..bagi tul bukan tak pndai..tpi MALAS nak mampus..pgang buku untuk xm pon tak pernah..ranking dalam kelas, msti 3 dari belkang..no 30 lar..27 lar…tapi mak tak penah rotan..marah pon jarang…

bila atul tya, napa mak tak rotan afiq sbb dapat no 3 dri belakang? Afiq tu lelaki mak..dia yang akn tanggung anak org bla kahwin nati…along n angah kalau tak pandai pon tak pe..kami ada suami yg akn tgung kami nati..tpi afiq ni dia yg akn tgung ank org..ptut nyer, mak kna tekan kan dia lagi bab2 belaja nih..bkn kami…

tpi dgn mudah mak jawab: “ adik beradik ni mcm setandan pisang..dalam setandan pisang tuh, tak semuanya buah pisang nyer bgus dan elok..”..dan atul mmg tak ley trima jwpn nih! Knapa mak tak pernah pk psal pisg buruk time atul dlu? Btol tak?

Even SPM dlu pon, mak tak puas hati dengan kptsan atul..mak kata baik tak yah amek xm klu dapat result cam tuh..sedangkan atul dapat 8a time tuh..mmg kecewa gla bla mak cakap cm tuh time tuh…sbb bukan sng nk study..nak2 sains stream..

Hikmahnyer: alhamdulilah..sampi skg atul msih perform well dalam belajar..skg atul tgh wat foundation degree dalam tesl..wish me good luck k..*kdg2 atul blaja bkn sbb untuk diri atul..tpi sbb nk dapatkan ksih syang dari mak n ayh jer*

2. Buku Rujukan..

Seingat atul dlu lar, bla time nak xm jer (PMR and SPM), msti atul akan beli buku rujukan dan latihan guna duit sendri jer..duit yg ayah bagi untuk wat belanja skola..and atul simpan wt beli buku..

Tapi lain lak ksa nyer dgn angah and afiq..angah tahun ni amek PMR..n baru2 ni mak belikan dia buku..sgt bnyk..terkejut atul tgk..atul diam je lar..terkilan pon ada, sbb masa atul dlu, tak de pon cam tuh…tpi time angah, mak habiskan hamper 200 untuk beli buku jer..*angah, kalau angah tak dapat 9A dalam PMR ni, along tak tahu lar nak kata apa lagi..mak da belikan ko bnyk buku..sdgkan along dlu tak de pon…n along ley dapat 8a dalam PMR…

Hikmahnyer: disebabkan atul tahu, atul kna tahan lapar nak beli buku2 tu semua, jadi atul mmg gnakan buku tuh sehabis baik..smpi atul ley dpat result yg baik…tapi angah..atul tak tgk pon dia gna buku tu btl2..sbb dia tak tahu erti susah nk dapatkan buku tu..she takes it for a granted.. And I’m really waiting for her result

3. Kehadiran Ke Hari Anugerah Dan Tandatangan Buku Rekod Kecemerlangan

Satu bnda yg sampai skg atul tak nampak apa hikmah dan tujuan nyer..dan kalau atul pk2 kan balik, bnda ni lar yg akan wat atul ngis sowg2..knapa tidak aku?

Msa skola dlu, ley kata tiap2 tahun msti atul akan dapat anugerah time hari anugerah..n mak hya dtg skli jer dari 7 anugerah yg atul dapat bagi tahun yg berbeza..ayah? rsa nyer, tak pernah skli pon..

Tpi angah dan afiq? Setiap tahun mak akan pergi..even hari sukan pon mak pergi..knpa tidak msa zaman atul skola dlu? Tu persoalannya…even masa atul dapat anugerah SPM pon, parents tak mo g..n atul terpaksa wakilkan junior untuk amek anugerah tuh..knapa? susa sgt ke? Knapa afiq n angah parents atul ley gi? Konfius melanda diri..

Tanda tangan buku kecemerlangan pon 1 hal..dari darjah 1 sampai tgkatan 5…mak tak pernah datg.ayah jer yg dtg...tpi…time afiq..mak ley dtg..sedgkan result afiq tuh teruk nak mati..kenapa? kdg2 untung jadi afiq..sbb mak nak dtg untuk tnda tgn buku kecemerlangan dia..afiq, kalau along jadi ko, along mmg akan belajar sggh2..knapa ko tak tgk apa yg alonh tak dpat tpi ko dpt sbgi 1 kelebihan n sumber motivasi untu ko blaja ha afiq? Haish*

4. Penghijrahan Dari UIA Ke IPG Teknik

TO

Sebelum ni atul blaja kat UIA…amek ekonomi, sbb cita2 atul nk jadi gabenor bank negara..tapi, at last atul tgglkan UIA dan masuk IPg Teknik untuk jadi ckgu..da lar bkn cita2 atul..dapat lak kos bi yg mmg atul tak pandai and tak minat lgsg..tpi demi ayah and kewangan keluarga, atul tgglkan cita2 dan minat atul..ni lar tggjb sowg kakak..beralah demi adik2 and family..and atul harap ia nyer membuahkan hasil..amin…

hikmahnyer: kat sini atul bnyk timba pengalaman baru..lagi pon kerjaya perguruan ni kan satu kerjaya yg mulia...mungkin sya tak dapat nk jadi gabenor bank negara pada hari ini..tpi i.allah, saya lah yang akan melahirkan gabenor bank negara pada masa akan datang..amin...

KESIMPULAN:

Buat mak and ayah…along syg sgt dgn mak dan ayah…wlupon along nampak sgt cara layanan kalian sgt berbeza..along slalu nk tya mak dan ayh, knapa along dilayan cam nih sdgkan angah dan afiq dapat layanan yg berbeza..tpi along simpan dalam hati..takut mak dan ayah tersa.. mungkin kerana perbezaan zaman atau kasih syg? Tpi, sbgi anak, along kna bersangka baik pada mak dan ayah..mungkin perbezaan layanan ini disebabkan peredaran zaman..dan along ank yg sulong…along yg akn jadi tulg belakang kpda adik2 bla mak dan ayah tak de nt.so mak ngan ayah nk along berdikari dan kuat...btol tak mak? Mak, wlupon mak slalu cakap yg along ni anak yg pling susah nk jaga n pling nkal, tpi along jnji..along akan pastikan along lah anak yg pling berjsa pada mak dan ayah satu hari nanti…along sayang mak dan ayah…maafkan along atas sgala silap dan salah along selama along bergelar anak… ~end~


Thursday, May 20, 2010

selamat ulang tahun sayang


happy birthday to you..
happy birthday to you..
happy birthday to ezza shazana..
happy birthday to you...

tanggal 2o may 1990..
maka lahirlah seorang budak comel yg diberi nama ezza shazana...
n sampai skang dia masih comel n sweet...
atul syg kamu ezza!

ok, it is the time to make a wish to my beloved best friend...
atul doakan ezza panjang umur and murah rezki..
semoga peningkatan umur seiring dengan peningkatan amal dan iman..
just want tou to know, that i love you damn much dear..
hope or friendship long lasting and never die..

kepada pakwe ksyangn ezza...
sila jaga kwn sya ni baik2 k..
dont ever hurt her...

btw ezza, da 7 tahun kita kawan..
even jarak memisahkan kita, tpi di hati tetap dekat..
btol tak?
love you dear...



p/s: kdg2 sya rsa sya tak suka dikejar..makin sya dikejar..makin sya cuba untuk melarikan diri...

Monday, May 17, 2010

HAPPY TEACHER'S DAY


MAJLIS SAMBUTAN HARI GURU 2010
PERINGKAT INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PENDIDIKAN TEKNIK
TARIKH: 17 MAY 2010
MASA: 7.30-12.30
ANJURAN: JAWATANKKUASA PERWAKILAN PELAJAR 10/11
DENGAN KERJASAMA 2 PPISMP TESL AMBILAN JULAI 2009


first and foremost, atul nak ucapkan selamat hari guru kepada semua warga pendidik.
tanpa guru, siapalah kita pada hari ini..betul tak?

ok lar, sebelum bercerita panjang..atul nak tya skit...
kalian tahu tak sejak tahun berapakan hari guru diraikan?
meh, atul nak share info skit..
hari guru mula disambut sejak 16 May 1972 dengan tema
"peranan guru dalam pembangunan negara"

tahun ini punya tema kalian tahu tak?
temanya ialah "GURU PEMBINA NEGARA BANGSA"

actually tak sangka yg atul akan sambut hari guru lagi..
ingatkan time form 5 tahun last atul sambut hari guru..rupanya tidak..
i.allah, sampai ke mati lah atul akan sambut hari guru..
sebab atul bakal seorang cikgu..

tahun ini atul terlibat secara langsung dengan majlis sambutan hari guru..
1st time kot, conduct majlis macam ni..
kelas atul terpilih untuk menjalankan majlis hari guru ini bersama2 badan perwakilan pelajar..
kenapa tesl? bukan math or science?
huhu, the strongest reason is our class is free..no exam for this sem..
so, kami lar yg bertanggungjwab untuk menjayakan nya...



comel kan adik baju biru nih? siap berbaju melayu, bersongkok dan bersampin lengkap...
nak pergi mana ni adik?angkat nikah ke?
jangan! akak sendri pon tak kawin lagi..hihi...
btw, ni adik haiqal and the gang..
mereka didatangkan khas dari pra sekolah ipg teknik untuk acara perasmian hari guru...
comelkan haiqal ni...tapi...nakal..biasalah, nama pon kanak2 kan..

v
v
v
v

majlis dimulakan dengan sukaneka selepas pengarah merasmikan majlis hari guru..
so, ni lar antara foto2 menarik dari pensyarah kami...

apa pengarah buat ni? pancing botolkah?

ini, pengarah kami..
puan hajah zakiyah binti idris amn...
apa mcam sporting tak pengarah kami?
join sukaneka tuh..terbaik punya...


ati2 lari dalam guni tuh..nanti jatuh pulak..

ok..kalau tadi pengarah...
naib pengarah pon tidak kurang hebat nyer..
inilah naib pengarah kami..
cik hajah rosenah binti mohamed nor..
sporting gila...



puan, hati2 lari tuh..nanti jatuh..


ha..tipu jangan tak tiup ustaz belon tuh..


1, 2, 3...pommmm...yea, belon pecah...


huhu, habis lah muka puan sabariah ni karang kena tepung..
tak pe..tambah seri..hik9...


aik..lecturer gak ker budak 2 org nih?
sibuk jer..mencapap..


ustaz main ngelat..mana ley pegang epal tuh...
potg markah!


actually, atul under ajk pendaftaran..
tpi da jadi mcm2 ajk..
bidan terjun...seronok sgt..sebab dapat belajar banyak benda baru...
mcm ajk sukaneka pon atul join..
bidan terjun...


ok...ni atul dengan abang hafiz..dari sem 5 kot kalau tak silap..
atul pon join under bidang tugas dia juga..ajk cenderamata...
best dapat balut adiah..kerja dgn abg ni pon ok gak..
kelakar doh...
v
v
v
v

dah penat berkerja, so amek lar kjap gambar dgn classmates and JPP...

suka2 gambar nih..

boleh tahan gak posing abang bertiga nih..

ni lah bena yg disiapkan dalam msa 24 jam..
tapi cantik kan...


ni lar NYDP...
azwan...also my classmates..
dia lar yg jadi tulg belakang untuk pogram ni..
tgk,makan pon berjalan..
punyalah tak de masa nak makan...

pengertua dan guru yang berkerjasama..
hihi...lupa nk cakap...
kelas atul pon wat persembahan pentomin sempena hari guru...
mimi ni pengetua and farizi guru yg sgt dedikasi..
atul? ce teka...
hihi...nama pon pelajar yg dedikasi..
so, msti lar atul pgg watak pelajar yang baik..
sesuai tak dengan i? hik9...

with NYDP..


last but not least..
kami pon ada wat jualan..untuk klas tul, mimi and khai lar jdi wakil penjual..
tengok, tak laku..
*ish2, tu lar, atul dah suruh guna pelaris ta mo..kan da tak laku..hihi, kidding guys*
btw, best gla..
org selalu cakap keep the last for the best..
but i gonna to change it..
keep the last for the free gift...
hik8...sbb bnyk yg tak habis jadi, so atul pon dapat bnyk makanan free...
air..buah..rojak..
and best skli kek coklat lar..
kalau beli, kek tu harga nye rm5 taw...
so atul da jimat rm5..
alhamdulilah..murah rezki....

v
v
v


btw, sekalung tahniah kepada jpp and teslians sbb dah berjaya melaksanakan majlis ini...
ok lah...last skli sebelum atul g jogging dgn cha, atul nk ucap agi skli slamat hari guru kepda semua...sya syg semua ckgu2 sya..sebb tanpa mereka, sya tak kan berada sampai tahap ini..terima kasih cikgu..I LOVE YOU...

p/s: tadi atul minum cawan bekas pengarah..mana tahu dapat badi dia kan...silap2 satu hari nanti atul pon akan jadi pengarah mcm dia..amin...


Saturday, May 15, 2010

hi-tea vs camping...the winner is me...


HI-TEA

date: 1o may 2010
venue: UPM serdang...
organizer: English Language society...
fee: Rm 20 each...

story telling:
wah..best gla sbb dapat mkn cam gla..makan scara buffet, so ikut kowg lar nk mkn cam ner pon kan.nak mkn sampai pecah perut tak kisah..mkn steamboat lak tuh..mmg heaven gla la...
mls nk cter pnjg..picture speaks louder than words r8..so let the pictures tell the story...


amboi, khusyuk nyer kawan atul ni makan..sampai tak sedar atul tgh amek pic dy..hihi


ya allah, byk nyer kowang makan..terhabis ke tak ni ha?
btw, pic masa makan tak bnyk sgt..sbb sya sgt fokus ketika makan.mkn agi pntg dari amek gmbr tol tak?..hik9..
*makan ke melantak atul weh?*

so lepas mkn, baru lar excited nk amek gambar..sbb perut da full..da tak muat nak isi lagi..


3 dara...yg masih dara n cun...
*perlu ke statement dara tuh? hik9*


ain..smart lar..tlg main kan i satu lagu ley ta?

syu, peluk jer taw..jgn lebih2..hik9


ya allah...asal lar g singkap kain anak dara org nih? ish9..

huhu..comel nyer gambar nih..i like..
btw, tema baju kami flora..tapi kowg pasan ta baju atul tuh, rama2..bkn nyer bunga..
knapa? sbb nyer, rama2 kan hinggap pada bunga..so kira aci lar eak pakai baju nih..wink9..


ok, ni lar akibatnya kalau da makan bnyk sgt..sampai da ta knal tandas sendiri kot...

nazmi, awk lelaki lar..yg g masuk tndas pompuanyer napa?


ha, ni lagi sowg..mimi..meh ceq nak habaq..awak tu pompuan..
bkn lelaki..jgn masuk tndas lelaki k..



as usual, kalau ada mkn2 msti lar ada lucky draw ean...
so, kami lar antra yg bertuah tuh...


sonok nyer..perut kenyang..adiah pon dapat..


ok, ni lar adiah lucky draw yg atul dpat...
cik midah yang cabut no atul..0025...
masa dia nak cabut number tuh, *naluri atul da rsa, msti aku nyer nih*
tak sgka lak naluri atul btol...
act, ni first time dapat lucky draw,,sblm ni tak pnah lucky pon bab2 draw2 nih..
alhamdulilah...at last, lucky gak..


ya allah, puting anak sapa lak nih?
ha, ni lar pekena dari mimi buat atul..
wakenabeb!
wink9..wat tuka2 adiah..n atul dapat adiah dari mimi...so ni lar yg atul dpt..
masa dpt adih nih, dalam kpala pk "apa ko nak aku kawen awal ke ha?"
terkejut gila lar..
tapi....


mimi just nak men2 kan owg yg dapat adiah dy..
ni lar adiah yg btol nyer..towel..
so i get new towel..suka2!
thank you mimi...

v
v
v
v
v
v

PENDAKIAN GUNUNG DATUK


date: 13-14 may 2010
Venue: gunung datuk, rembau, n9
organizer: jabatan pendidikan jasmani dan kesihatan ipg teknik, kl
alkisah nyer:
camp ni ada 2 siri..siri pertama dan siri kedua..atul n d gang siri kedua..seramai 97 org guru pelatih yang megikuti siri kedua ini..ikut plan asal, camp ni spatut nyer berlangsung slama 4hari 3 malam..tapi dipendekkan menjdi 2 ari 1 mlm atas sbb kekangan kewangan..actually, this is my 1st experience..pnat tapi puas hati sbb atul berjaya naik ke puncak..
kami siri kedua ni kira bernasib baik sbb cuaca baik..tak hujan..siri pertama hujan lebat..so mereka tak dpat naik smpai ke puncak..
masa naik, mmg penat gla..makan masa hampir tiga jam untuk sampai ke atas..mmg gna bnyk tenaga lar..nak2 kalau kurg wat aktiviti skan sblm nih..lagi lar rsa seksa nak sampai..
masa turun lak, tak gna bnyk tenaga sgt..tapi kna pandai jaga langkah n main break kaki..pergh, non stop kot..skit kaki..jadi mkn susa..smpi dlam ati tertya2, "cam ne lar aku ley naik tadi"..sbb rsa track mkn susa..
alhamdulilah, atul berjaya naik dan turun dengan selamatnye...

so ni lar antara gambar2 yg sempat di ambil sblm bateri phone abes dgn rasmi nyer..

ketika di puncak..
menuju puncak gemilang cahaya



geng anak selatan
pengerusi: mimi
naib: nazmi
s/u: syu
bendahari: atul..

btol2 atas puncak..

dengan room mate kesayangan, anis...

satu2 nye pokok bunya yang ley jumpa kat pincak tu...

ok, apa yg kowg nampak tuh adalah bndar melak..
so bygkan lar ketinggian gng nih eak..
dari n9 ley nmpak bndar melaka

muka puas dapat sampai ke puncak..

bandar melaka dari atas puncak..

kehijauan alam


antara kehijauan alam yg masih kekal pada hari ini..
tapi smpai bilakah?
kita lah penentu nyer...
syangi hutan dan alam kita...





lepak2 sambil tggu turn utk naik ke atas puncak


hati ye cik kak n cik abg naik tuh..


usaha tangga kejayaan...n tgga ni mmg mnuju kejayaan untuk naik ke puncak..

nak nek ke atas kna gna tgga...
gayat kot~

dizaster paan si pencinta alam semula jadi

with mr.gana..my p.e lecturer...


on the way naik ke puncak.letih gila!





lastly...


comel gla kucing nih.ekor dia kembang...
ni msa kat dapur...ponteng dgr ceramah...hahaha..
ta de lar.. act, im one of the ajk memasak..
sonok taw jadi ajk memasak nih...
*sbnrnyer sya bkn pndai mask pon..tak caya tya mak..jrg gla trn dapur*
tapi, dalam bab camping mst ketua memasak akan ajk sya..mb sya ley jadi pembantu terbaik kot..
bak kata org, menyelam sambil minum lar kan..
camping smbil blaja msak...hihi...

v
v
v
v
v
as a conclusion...
the winner for hi-tea vs camping is....


hidayatul nur aqilah
congrats to my self because i have put the the best effort for both of the activities...
wink9...

p/s:ditinggalkan dan meninggalkan tu sakit nyer tak sama..dan aku? mungkin bakal ditinggalkan sebelum meninggalkan...




There was an error in this gadget