Thursday, October 21, 2010

clinic oh clinic

Assalamualaikum…


Sedikit cerita yang mahu dikongsi..


Beberapa hari lepas, kelas habis awal..so dengan masa yang terluang, atul pon pergi ke klinik yang berhampiran dengan maktab..


Untuk apa ke klinik? Cek kehamilan? Ujian HIV? Ujian kanser serviks? Argh..merapu belaka tu.. atul ke klinik untuk cek my beloved ulcer…


Ikut hati, atul memang tak suka ke klinik..malasnyer nak jumpa cik doctor..bengang dengan mereka * jeles sebenarnya sebab diri sendiri tak bergelar doctor, lallala*


Alhamdulilah, on the way nak pergi tuh, seorang senior tumpangkan kami untuk ke klinik.. at least atul dapat jimatkan RM 10, untuk duit teksi…terima kasih KAK HA.. jasamu dikenang..


Sesampainya di sana, ambik nombor giliran dulu..huh, ambil nombor giliran pon dah salah..*dah lah kantoi dengan seorang mamat, malu nyer*


so nampak sangat lar saya ni anti klinik..tapi disebabkan tahi telinga saya ni dah cair dengan dok bebelan kawan2, saya memaksa diri juga ke tempat itu…*menci2*


Sebelum masuk ke bilik cik doctor tuh, atul syu n ima dah wat bet awal2..masing2 kna wat prediction apa doctor tu akan cakap..n sapa yang menang akan dibelanja..so, msg2 bagi prediction akan apa cik doctor tu akan cakap…


Ok, then kita pon masuk lar jumpa cik doctor. Should I call him a doctor?.. I don’t think so..he is just a medical assistance (M.A). Maka berlakulah perbualan seperti di bawah…


Cik M.A: ada ulser yer?

Atul: yer…
Cik M.A: Dah berapa lama? Banyak minum air tak?

Atul: haish..lama dah..dekat seminggu lebih…dalam mulut saya ni ada 6 ulser..bnyk eah saya minum air.. dan saya rasa ni bukan soal air pon dok.. sbb sya kna ulser ni setiap bulan…

Cik M.A: erm, kami kat sini mmg tak ada ubat untuk ulser..tapi kalau ubat batuk tu adalah..kalau perlu, kena cari kat luar…ada dua jenis ubat untuk ulser nih, oral aid and bonjela *seolah2 mengakhiri perbualan*

Atul: *dengan perasaan tak puas ati akan penjelasan cik doktor*……tapi doctor, ulser ni kan banyak puncanya..antaranya cancer…sbb hormon pon yer.. so adakah ulser ni petanda cancer?

Cik M.A: Erm..bukanlah..cancer bukan cam nih dik…

Atul: hormon? Sebab, setiap bulan saya akan dapat ulser, n ia jadi sblm period…

Cik M.A: mgkin…

Atul: so ta ada ubat ke?

Cik M.A: Erm..kalau dah sbb hormone kita nk wat cam ane agi kan? Takkan nak kcau hormone lar pula kan… terima je lah seadanya…

Atul: (dalam hari berbisik; erk..poyo gila jawapan doctor nih)…

Cik M.A: so jagalah kebersihan mulut dan banyakkan minum air..

Atul:yelah..terima ksih…


Maka atul pon keluar lar dari bilik doctor dengan perasaan bengkeknya…dah lar tak dapat ubat..jawapan nyer pula ntah apa2…


Ok, kepada kawan2…saya dah tunaikan permintaan kalian untuk menjalani pemeriksaan doctor..so, keputusannya, saya tak ada cancer ok …so jgn wisau lagi..wihoo~


p/s: thanks guys sbb prihatn..love you all…tapi, pas ni jgn minta sya ke klinik lagi..sya bnci ke klinik nak2 dapat klinik cam kes di atas…hampagas toi klinik tuh..

8 comments:

cik c0kLet said...

ok la tu..at least x de y serius..tp, x pueh ati la ngn m.a tuh..cam amek ringan jep..

maCy said...

sumpah macy nak bunuh doc tu~


yunk, gi dashboard, gi setting, gi cmment, gi tukar bawah tu buang word verification ;D

Malek Ku said...

okeh lah..walaupun doctor tu poyo...hehe.. aku pun ada kna baru2 ni... org ckp guna bonjela really work...or use listerine... =)

Ema Kamila said...

jom MaCy kte bunuh doc tu same2 nak x?

btw,cantik la blog awk nie...^^

althafunisa said...

mac: okieh..hhaha..bunuh er dia tuh....

cik coklat: mmg..sgt amek rgn..in case atul ada case yg lebih berat in future regarding my ulser, mmg salah dia lar kan..

althafunisa said...

malek: yg ko kna cam ner lak? huh, aku taw bonjela tuh..tapi ta kan tp2 bulan aku kna bli bnda tu kan..aku rsa aku perlu ubt len...

ima: erk..cpt2 g bunuh doktor tuh dgn mac..hahahhahah

AMER said...

ubt cara tradisional...
kulit pokok kira(bahasa org kelantan)
kulit mcm pokok cheryy..daun pun lebih kurang sama..ketuk n letak kat ulser..insyaAllah..pahit sket tp berkesan.

althafunisa said...

amer: trima ksih..i.allah, nt sya cuba..

There was an error in this gadget