Sunday, June 26, 2011

patutlah saya tak jadi doktor....

masa kecik2 dulu, setiap kali orang tanya cita2, mesti atul jawab nak jadi doktor pakar bedah...
punya besau cita2 den...
tapi makin besar, makin hilang cita2 nak jadi doktor tu...
and skg, benda yang atul belajar pon lagi lah lari dari cita2 sebagai seorang doktor...



mood berangan: atul tgh bedah orang..hek9..



baru2 ni, atul baru jer abeh tgk code blue season 1 and 2...
code blue ni cerita jepun...kisah doktor heli...
syes menyayat hatilah tgk cerita ni...
nak2 part bila mereka tak dapat selamatkan mangsa...
meleleh beb air mata gua yang cool ni... hahhahahha.. *sengal*



code blue


bila tengok cerita tuh, barulah den sodar kenapa den ni tak jadi doktor...
bukan sonang beb...susah...
kena korban masa dan keringat...
dan yang paling tak tahan, kena korban perasaan...
mungkin kena jadi sedikir hati batulah kalau nak jadi doktor ni...
kalau cengeng, haish, tak lepas rasanya...


doktor heli, engine starto...


contohnya satu part dalam cerita code blue ni...
seorang nurse yang dok pulun jaga boyfriend nya yang menunggu ajal tak tahu bila...
tapi, saat terakhir si boyfriend dok nyawa2 ikan, dia dapat kol.. emergency call...
dengan macho nyer, dia tinggalkan pakwa dia hok nak mati le2 dah demi tugas...
kuat gila kan....kalau atul, atul tak terbuat dah macam tuh...



inilah nurse yang macho gila tuh...


lagi satu, jadi dktor ni, serius keluarga perlu dikorbankan...
yang irony nya, walaupun kita seorang doktor, tapi belum tentu kita dapat selamatkan orang yang kita sayang a.k.a keluarga...
patients come first...




oklah, kepada semua dktor2, saya tabik spring kepada anda semua...
sebab tugas doktor ni bukan sebarang tugas...
bermain dengan nyawa...
semoga terus maju jaya dan amanah dalam tugas yang diberi...





p/s: sampai sekarang, kalau g hukm rasa kecil jer bila dok jalan sebelah doktor...tapi kerjaya seorang doktor pon bermula dari seorang guru ye tak...

2 comments:

ASaDa RyutaRo said...

waa.. macam best je cite ni. team medical dragon pun best. kisah doktor jugak..

althafunisa said...

eah? ok...will search for it soon....

There was an error in this gadget