Tuesday, July 6, 2010

perginya seorang insan bernama nenek...

assalamualaikum w.b.t...
tanggal 4 Julai 2010,jam 10.50 pagi
atok (nenek) atul telah menghembuskan nafas terakhirnya
di wad 9 hospital pakar sultanah fatimah muar johor..
ALFATIHAH buat allahyarhammah..

atok atul dimasukan ke hospital sejak hari rabu yang lalu (30 JUNE 2010) disebakan beliau tidak sedarkan diri..
setelah pemeriksaan dibuat ke atas atok, didapati buah pinggang atok dah tak berfungsi, jantung lemah (atok atul pakai bateri kat jantung) and paru2 dijangkiti kuman...

alhamdulilah, atul dapat jumpa atok sebelum atok pergi...
ari jumat tu, atok masih sedarkan diri..
bila tya sapa atul, dia dah tak kenal..
tp, ari sabtu keadaan atok makin tak stabil..
kena pakai bantuan pernafasan..
dan ahad, atok telah pergi meninggalkan kami semua...

alhamdulilah, atul dapat bersama2 dalam proses pengurusan jenazah..
dari mandikan sehingga dikebumikan...
dari 17 orang cucu yang atok ada, atul antra 4 org yang berpeluang untuk lalui semua ini..
terima kasih Allah..
walaupun sedih atas pemegian atok, tapi atul msih sempat untuk bersama2 nyer sehingga dikebumikan...
cuma tahlil jer atul tak dapat nak ikut sebab atul dah balik maktab...

sebenarnya, banyak2 atok yg atul ada, atok ni lah yang paling atul rapat dan syg...
atul suka sgt tempeyek yang atok buat..sedap sgt sbb banyak kacang...
banyak juga kenangan manis kami...
antaranya pergi hospital sama2...

then, atok atul ni panggil atul ZATUL..
unikkan? so, lepas nih tak ada sapa2 dah lar yang akan panggil atul dengan nama tu lagi...
masa kecik2 dulu, atok selalu timang atul..
nak taw cam ner lagu timangan tu?
"ceper pahang tok nya...hitam kilat bergaya"
rindunya atok...

last atok bagi pesanan kat atul, raya tahun lepas...
antara amanat terakhir atok pada atul:
  1. jangan kahwin dengan suami orang..
  2. jangan bergendut (berkapel)
  3. belajar dlu, kerja bagi kaya, tolong mak ayah..kahwin awal2 ni rugi...

so, ini lah antara pesanan atok...dan atul rsa dah sampai msa nyer untuk atul ikut pesanan atok tu terutama number 2 dan 3..

atok, walaupun kita dah jauh, 2 alam yang berbeza, tapi zatul masih sygkan atok..zatul akan ingat semua kenangan kita...atpk, atul mintak maaf yer atas silap zatul pada atok..zatul doakan atok akan ditempatkan bersama orang2 yg beriman..amin...syg atok...

al-fatihah..

p/s: ahmad fahmi tgglkan atul 4june...atok tgglkan atul 4july...skg atul dah nampak apa hikmah nya ahmad fahmi tgglkan atul..Allah nak atul jadi lebih tabah untuk kehilngan some1 yg lagi pntg dalam hidup..

4 comments:

ad said...

sabar bnyak2 tul...

althafunisa said...

yer..atul da ley trima pemergian atok atul tuh..

zikri hashim said...

moga arwah d'brkati Allah..

zikri hashim said...

moga arwah d'brkati Allah n d'mudahkan rohnya m'hdp Nya...

There was an error in this gadget