Thursday, July 15, 2010

TERIMA KASIH @ ALHAMDULILAH

Alhamdulilah, Allah telah memberi peluang lagi sehari untuk kita hidup…

Kita masih mampu berjalan, belajar, dan masih ada makanan untuk mengalas perut..

Kalau nak diikutkan, memang tak terkira nikmat yang Allah bagi pada kita…tak terhitung…

Udara, makanan, deria, dan banyak lagi…

Contohnya udara..Sekarang ni, memang kita tak terasa pentingnya udara…

Tapi cuba bayangkan, kalau satu hari nanti, kita memerlukan alat bantuan pernafasan untuk bernafas..

Tatkala itu, baru kita sedar betapa besarnya nikmat udara yang Allah beri pada kita secara percuma ini…no payment at all.. free of charge…betul tak?

Itulah manusia, dah tiada baru tahu nak menghargai..selagi ada, tak bersyukur..tak hargai…

V

V

Ceywah.. dah macam ustazah bagi tazkirah pula atul ni kan…

Ni semua gara2 kelas pendidikan agama islam petang tadi..

Kerana anis naikan nama atul, tak pasal2 ustazah dok panggil nama atul jer semasa P&P…

Asalnya kerana tajuk yang kami belajar pada hari ini..syukur dan berterima kasih…macam mana kita nak mensyukuri nikmat ALLAH…

V

V

Yang menjadi isunya dalam kelas tadi, bila atul nih sampai sekarang tak boleh nak terima dengan course yg atul amek..keep complaining..

Ya memang atul akui, sampai sekarang atul masih merungut dengan course yang atul ambil, TESL…

Bukan tak bersyukur dengan peluang yang Allah dah bagi, tapi sampai sekarang atul masih tak minat dengan TESL nih..dalam hati, masih nak ambil course Matematik… “Ya Allah, ampunilah hambamu ini…bukan aku tidak bersyukur dengan nikmatmu..tetapi masih tidak dapat menanam minat…”

Dalam hidup ini, atul ada satu prinsip yang atul pegang:

“ kalau nak bersyukur, kita patut tengok orang yang lebih bawah dari kita…

Tapi, kalau nak Berjaya, kita kena tengok orang yang lebih atas dari kita”

Dalam kes atul ni, atul memang bersyukur sebab masih diberi peluang untuk menuntut ilmu ALLAH yang luas ini.. masih ramai yang di luar sana yang tidak berpeluang untuk belajar..ada tu, yg sudah bekerja.. dan ada juga yang sudah berumah tangga.. tapi atul, masih ada rezeki untuk meneruskan pelajaran..terima kasih YA ALLAH…

SO

Atul rasa, sudah masanya untuk atul buka hati atul untuk terima course ini dengan seredhanya..sampai bila atul nak mengeluh, betul tak? Pahala tak dapat, malah dosa bertambah.. so atul, open your heart..english pon ilmu ALLAH juga..pasti ada hikmahnya kenapa atul terpilih untuk subjek ini.. setiap ketentuan ALLAH adalah yang terbaik buat hamba2Nya.. bagi subjek ekonomi, matematik dan bisnes, tunggu ya 5tahun dari sekarang.. atul janji atul akan sambung balik belajar dalam bidang tersebut, I.ALLAH..lambat atau cepat, atul tak kisah..asalkan atul dapat apa yang atul nak..yang penting habiskan belajar TESL dlu.. keep moving atul!

Akhir kata:

“jangan dinilai dan dikira apa yang kita miliki..tapi hendaklahlah kita menikmati dan mensyukuri apa yang kita miliki..” alhamdulilah..

3 comments:

Anonymous said...

btol3..
jgn mngeluh lg yek atul!!

maCy said...

senyum2 syg~:)

althafunisa said...

anonymous: ok...
mac: =)

There was an error in this gadget