Saturday, November 6, 2010

pengajaran malam pertama

“Boleh x nnti hantaran kawen nak minta kuceng parsi sekor?comellnyerrr!!!”

klik sini

Kucing.. anda suka kucing tak? Serious, saya sangat suka kan kucing..comel dan manja..kadang2 saya tak faham kalau ada orang yang takut dengan kucing..hilang satu nikmat, saya rasa…


Sebenarnya atul dah lama nak pelihara seekor kucing..nak2nya bila busu atul ada seekor kucing parsi bernama Ahmad Albab..comel dan sangat lincah.. makin membara lah perasaan nak ada kucing nih…


Nak dipendekkan cerita, beberapa hari lepas, atul post status di atas kat facebook..tup2, ada seorang kawan offer nak bagi kucing parsi kat Atul…Alhamdulilah, Allah memperkenankan permintaan atul sebelum masanya lagi..atul mintak tatkala berkahwin kelak, tapi sekarang juga Allah bagi..terima kasih Allah, Alhamdulilah..

Kepada amal dan pakcik nyer, terima kasih kerana memberi kepercayaan kepada atul untuk memelihara kucing tersebut.. Insya Allah atul akan jaga dengan penuh kasih sayang..ececece…


Nak dijadikan cerita lagi, atul diberi 4 ekor kucing..hah, ambil ko..nak sekor, tapi dapat 4 ekor sekali gus..1ibu dan 3 anak..yang betul2 parsi nye Cuma si ibu..dan anaknya cuma kucing berbulu biasa gara2 si ibu tidak pandai memilih jodoh..tu lah, plilh suami dari baka kucing biasa..maka, hilang lah baka bulu lebat tu pada anak2nya..tapi, apa2 hal pon, si anak tetap comel kerana ikut muka si ibu yang bulat, ala2 parsi gitu~


Proses menjaga pon bermula..kira ni malam pertama atul..ops, malam pertama bersama anak2 kucing ok..bukan bersama suami tercinta *siapa lah agakya nanti,hahaha*... malam tu, memang atul tidur awal sebab kepenatan..tengah2 malam atul terjaga, gara2 anak2 kucing tu naik atas katil.. *haish, nak tidur dengan mak baru ye sayang*… bagi atul, itu tak jadi masalah lagi..yang menjadi masalahnya bila kucing2 tu sangatlah berminat naik atas katil my roommate, anis..dah lah roommate atul ni tak berani sangat dengan kucing…tak memasal, roommate atul tak boleh tidur sekali sebab banyak kali terkejut setiap kali kucing naik ke atas katil…

Atas rasa serba salah dengan anis, atul pon kurung lah 3 ekor kucing tersebut dalam sangkarnya..ingatkan masalah settle lah..tapi lain pula jadinya..ketiga2 mengiau mintak dilepaskan..ialah, tak selesakan duduk 3 ekor dalam satu sangkar..bising yer lah..nak tidur sure tak boleh..siyes, atul tak kisah sangat sal bunyi kucing tuh..Cuma atul fikirkan si anis lah..kesian dia..


At last, atul hantar budak2 tu ke sebuah bilik kosong..dan lepaskan mereka tiga beradik dalam tu…tapi, pintu bilik tu pula bermasalah..so atul sendallah pintu tu dengan 2 botol air mineral 4 liter… pintu tu berat, tambah pula dengan botol air tuh..so atul pon yakinkan diri yang budak2 tu tak dapat buka pintu tu..tapi…….

Sangkaan atul meleset..pagi2 buta sewal 5 pagi, kedengaran bunyi kucing depan bilik atul…tengok2 budak2 tu berjaya meloloskan diri..1 ada tapi 2 HILANG! Gelabah kami mencari lagi dua ekor tu.atul rekeks lagi *tapi tetap risau*, sebab yakin dia akan balik bilik cam seekor lagi tadi...tapi adik atul yang ima ni lah stress..risau gila kucing hilang.. So, proses mencari kucing bermulalah seawal jam 5 pagi tuh..satu bangunan kami cari.. alhamdulilah, kami jumpa seekor..tapi seekor lagi tak berjaya diketemui..proses mencari berhenti buat sementara waktu kerana subuh dah masuk…


Then, proses bersihkan bilik pula bermula kerana bilik tu dah dicemari dengan najis kucing..masyaallah, bau usah cerita lah..nak muntah atul rasa…najis baby pon tak sebusuk ini..nasib baiklah ima ada..so ima lah yang kutip najis tuh..

Lepas bersihkan bilik kosong tu, kami mandikan pula budak2 tuh… hahahha…pukul 6pagi mandikan kucing..kami sendiri pon tak mandi lagi time tu.. tapi, alhamdulilah lah sebab tak susah nak mandikan budak2 tuh..mereka tak meragam dan tak takut air..


Dalam 6.30 semuanya settle..Cuma seekor kucing lagi tak diketemui.. 6.45 baru atul solat subuh, sebab nak bersihkan diri dulu sebelum berdating dengan kekasihku yang satu itu.. masa dating dengan Allah tu, atul panjatkan doa agar Allah permudahkan cara untuk atul menjaga makhluk2 comel tersebut…


Dan, alhamdulilah Allah memang maha pemurah lagi maha penyayang..Allah memperkenankan doa Atul…dalam pukul 8pagi, atul jumpa kucing lagi seekor.. dan…yang sangat mengejutkan apabila si ibu kucing, puan parsi dah mula boleh didekati…tak mencakar orang dah..kalau tidak, puan parsi tu memang tak boleh dilepaskan dari sangkar…garang gila nak mati..atul yang nak bagi makanan dan minuman pon habis dicakar tangannya..atul yakin hati puan parsi jadi lembut kerana Allah telah memperkenankan doa atul..Alhamdulilah…

Sebenarnya, banyak benda yang atul belajar dari malam pertama atul nih..antaranya:


· Erti kesabaran..serious, kesabaran atul agak tercabar malam tu bila tidur atul terganggu gara2 budak2 tuh..


· Ni pon boleh dikira sebagai satu preparation nak jadi ibu kelak..bangun tengah2 malam untuk tukar lampin anak dan menyusukan anak..kes kucing ni pon lebih kurang kan…


· Terkenang jasa si ibu yang tak ternilai masa atul kecil dulu..kalau atul boleh tercabar tahap kesabarannya bila tidur terganggu di tengah2 malam, macam manalah mak atul dulu yang berjaga malam untuk atul..mak..along mintak maaf dan terima kasih atas segala jasa baik mak..


· Kes buang bayi..atul pelik macam mana orang boleh buang bayi..alang kami kucing hilang pon dah gelabah habis, ni kan pula bayi..pelikkan?


· Cari jodoh..nak cari jodoh kena pilih baka yang elok2..dalam kes manusia, bukan bakalah yang ditekankan..tapi perwatakan dan sifat2nya..macam kes puan parsi ni tadi, dia kawen dengan kucing biasa..so anak2 pon, dapat gen bulu kucing biasa..dalam konteks manusia ni pula, kita kenalah cari pasangan yang ada agama dan akhlak yang baik agar kelak kita dapat anak2 yang soleh dan solehah..kalau tidak, tak kana da pula peribahasa, mana tumpahnya kuah ke nasi…


· Lastly, melatih atul untuk rasa lebih bertanggungjawab..preparation nak jadi ibu kelak..lalala

p/s:

· Thanks to ima for helping me a lot..

· Thanks and sorry to amal…

· Thanks to izuan and azwan sbb take over jaga budak2 tuh…

10 comments:

Dieha N said...

ade lagi tak kucing tu??? nk tgk???
patutula ad sangkar tepi bilik atul..he3

althafunisa said...

erm....ada lagii..meh lar datang bilik..tgk..yg ada mak nye..anak2 ada kat izuan...

Ema Kamila said...

u're most welcome..sbnrnye xde pape pn akak...
ima buat sume tu pn sbb sygkan dorg jugak..hehe mcm ima sygkan akak..ececece...hahaha~

tp siyesli time kuceng tu ilang ima ase stress gile...hahah~
itu blom jd mak org lg tu kan?
hmm..xtaw la ape jd ble dh ad anak nnti..

Anonymous said...

"eyy n**i**h,,komen la sket kat post aku tuh"

aku nk komen dpn2 je xnk.ceyt!

*ni aku da komen.puas ati x?huhu.tp xley ah display name,kate anonymous kn...*

sYaMi-Satu Penjuru said...

suke kucen, hidung cepat sangt tangkap bau die~ huhu

althafunisa said...

ema: jgn lar stress sgt2..
stress pon ta ley wat kja gak nt..cool and steady ok?

nadirah: sengal! bek ta ya komen klu ini roopanya....

syami: wah..ye? hebatnyer...

fatin f said...

nak tengok jugak!!

althafunisa said...

fatin: nt atul blik baru tgk yer yunk..

Suara Kalbu said...

Salam ukhwah utk atul..

Jalan jalan di alam maya terjumpa blog atul ni.. Akak pun suka kucing. Suka sangat. Akak pun bela 2 ekor kucing nama Awie dan Bella. Akak pun pernah rasa perasaan bila Bella hilang dari rumah dulu. Akak cari satu kawasan perumahan ..alhamdulillah jumpa balik..

Nanti upload la gambar tucing tucing tu ya.. mesti somey

althafunisa said...

suara kalbu: i.allah nanti ada msa , atul akn upload gmbr2 kucing tuh..salam kenal2an juga untuk akak..

There was an error in this gadget