Sunday, July 8, 2012

tImE mAnAgEmEnt -> fAIl


Assalamualaikum dan salam hujung minggu...




boleh dikatakan setiap hari, pasti atul akan baca surah Al-Asr ini dalam solat.. tapi sejak kebelakangan ini, bila terbaca sahaja surah ini, atul terasa seperti mempersedakan diri sendiri.. masakan tidak, surah ini di baca setiap hari.. tapi sampai sekarang, atullah golongan yang masih dalam kerugian itu..

sejak akhir-akhir ini, i wasting too much time on other thing.. the non beneficial things like facebooking, online, narutoing, sleeping and etc... actually, i think i can control my self but i just don't want to do so..i just let the time pass with nothing..

and last night,this is what happened while i was facebooking...

en.tng: awak tgh buat apa nih?
me: erm, facebook jap..
en.tng: dah lah hari ini awak seharian berjalan.. pastu balik, facebook lak..
pointer rendoh awok maroh.. tapi facebook sokmo..
me: hoola2...

huhu.. inilah akibatnya bercakap dengan orang yang penat berkerja sampai sakit2 kepala.. nasihat yang diberi memang straight to the point lah.. dah ta de nak tapis2... terpukul.. tapi, inilah kenyataan.. he is right.. i wasting too much time on other thing..  


bukan setakat suka membuang masa, malah sejak kebelakangan ini atul susah nak bangun pagi.. kalau dulu, tidur awal, bangun pon akan awal.. alarm dah di set seawal waktu, 5.00am.. tapi terlajak juga sampai ke 6.30a.m.. bila dah tersedar dari lena, rasa terkilan.. terkilan terlepas bangun pagi dan subuh hampir di akhir waktu.. mungkin boleh dipanggil subuh badak sebab tidak selewat subuh gajah.. kenapa jadi macam ini? mungkin ini disebabkan...











v
v
v

click pic for a better reading


mungkin juga ketiadakmenghargai masa atul ini berpunca dari atul tak tahu apa yang atul cari dalam hidup sebenarnya.. apa fokus atul yang sebenarnya.. perkara ini atul tersedar bila atul terbaca artikel si cengkerik..

v
v
v
v

alkisahnya

klik gambar untuk cerita penuh

sehubungan dengan itu, atul rasa atul dah jumpa apa yang menjadi punca kenapa atul suka sangat buang masa dengan begitu sahaja..antaranya ialah disebabkan atul tak ada fokus dalam hidup.. jadi, sekarang ini, the thing that i should do is to overcome the factors.. i should change myself before this ramadhan... it is a target! biarlah Ramadhan kali ini, menjadi satu lagi anjakan paradigma buat atul untuk menjadi muslimah yang lebih berkualiti.. bukan sahaja atul, tapi kita semua, umat islam..inshALLAH


reflek diri:
kalau hidup single pon masih tak mampu nak hargai dan atur masa dengan baik, bagaimana bila dah berkeluarga nanti? antara ibadah, study@kerjaya, suami dan keluarga..  renung2kan wahai Hidayah Aqli..

No comments:

There was an error in this gadget