Saturday, July 28, 2012

lAyAkkAh AkU mEmIntA?

Assalamualaikum...

kalau kita nakkan sesuatu daripada manusia,
kita mesti kena buat baik dengan orang tu dulu kan..
something that we can please the people..
contohnya, seperti situasi di bawah...

afiq: mak, gaji ni afiq nak cd game boleh tak?
mak: boleh fiq.. tapi meh cabut ubat mak dulu...

dengan pantas, tanpa bantahan terus Afiq mencabut uban maknya...

dua tiga hari kemudian..afiq buat nakal kat rumah...

mak: ha afiq.. degil ko eah.. malas mak nak belikan kau cd game...
afiq: alah mak.. maaf.. ok afiq tak buat dah...

maka, bila hari gaji sampai, si Afiq asam keping ni pon dapatlah cd gamenya seperti yang dijanjikan..


tak pernah lagi lah men game naruto even follow cer nya..

v
v
v


ini baru nak minta sesuatu dengan manusia... bagaimana pula bila nak mintak sesuatu dengan Allah? kalau dengan manusia pun, kita mesti buat something yang dia suka dan tinggalkan sesuatu yang dia tak suka, apatah lagi kalau kita nak minta sesuatu dengan Allah.. lagilah kita kena bersungguh-sungguh buaT sesuatu yang Allah suka dan tinggalkan dengan bersungguh-sungguh apa yang Allah tak suka...

ini tidak.. kita macam-macam mintak dengan Allah...
nak lulus exam dengan cemerlang 4rata...
nak mintak dipermudahkan pernikahan..

subhanAllah, kacak sungguh ini Ashraf Muslim =P

nak mintak cepat kawen..
nak mintak murah rezeki..
nak mintak kerja baru..
nak mintak kereta baru..

cantik no plat..

nak mintak isteri baru,opss
nak mintak...
pendek kata, semua benda kita nak mintak dari Allah...


tapi,
apa yang kita dah buat untuk buat Allah suka?
apa yang kita dah tinggal perkara yang Allah tak suka?
ibadah masih tunggang langgang..
maksiat masih keliling pinggang..
jadi layakkah aku meminta?

tapi,
kita memang bertuah..
sebab Allah Maha Penyayang dan Pemurah..
ce bayangkan kalau lepas kita buat maksiat je, tiba2 mulut kita tak berfungsi untuk makan?
tak ke naya tu namanya..
kadang-kadang rasa segan nak makan rezeki Allah bila terkenang dosa dah buat..
analoginya, kita dah marah orang kaw2 then tiba2 nak mintak duit dengan dia... segan tak?dah buat maksiat, tapi masih ada hati nak makan nikmat rezeki Allah..tak tahu malu..
tapi tu lah, itu aje yang kita ada, rezeki dari Allah...sebab Allah lah milik segala perkara...
dan Dia tak pernah ambil nikmat on the spot even kita dah buat salah..

kesimpulannya:
LAYAKKAH AKU MEMINTA
jika
IBADAH MASIH TUNGGANG LANGGANG
dan
MAKSIAT MASIH KELILING PINGGANG

No comments:

There was an error in this gadget