Friday, May 21, 2010

aku si anak sulong a.k.a along..

Salam kepada semua pembaca…

Weekend bermula lagi.. so apa plan hujung minggu kalian?

Atul? Just stay at the hostel…no money mei.. left about rm80 something for the rest of May…can I survive with that that much of money? Yes, I can! As long as I tak gi jejalan…stick to my principle. No money no walks lar ean…

Apa nak tulis kali ni eak? Tadi ada terbaca blog seorang blogger yg bertajuk “derita anak ketiga”..menarik..and terus dapat 1 idea..kalau dia nak cerita derita anak ketiga, meh atul lak nk story telling *susah nyer jadi anak sulong…*

Btw, before I go further into the topic, kalian semua ni anak number bapa dalam family? Atul? Sah2 lar anak sulong..kalau tak, tak kan lak nak tulis sal ni ean..uhuk9, ada gaya anak sulung tak? Ada ean!

****************************************

Alkisah bermula pada tahun 1995…msa tu baru dapat adik number 2..dengan lahirnya adik number 2 nih, maka dengan rasminya atul menjdi anak sulong dalam keluarga…5tahun dok solo dalam keluarga..semua pnggil atul adik..tpi bila adik ni lahir, trs title adik tu hilang ntah ke mana..at first tak ley nak terima gak kehadiran adik baru nih..sampai atul pnah cakap kat adik, “asal lar ko lahir? Wat nyusah aku jer”. Pergh, kalau ikutkan , memang kejam gila kan ayat atul tuh..tpi itu, dlu..msa umur 5 thun..budak2 ..cakap ikut hati..bkn tahu apa2 pon..tapi disebabkan ayat2 sengal tuh, atul kena tampar dengan mak..pergh, sakit gila…bertambah bengang lar dengan adik tu jadi nyer..pasal dia,atul lak kna tampar..sangat tak adil!

Bukan satu..tapi dua..dua tahun berikutnya (1997), atul dpat lagi seorang adik..kli ni lelaki lak..kali ni da matang skit lar..sbb dah ley trima knyataan and tersa soronok dapat adik..ada kawan untuk bermain tol tak? So, kami bertiga sehingga kini..along, angah and afiq…

Kadang2 pk, best gak ean kalau ada akak atau abang…dapat sikit nak bermanja dengan abang or akk..mak, nak akak ley tak? Amek lar anak angkat sowg…hik9..*mana celah lar nak dapat anak angkat yg lbh tua dari aku skg nih..kalau nak amek baby tu, tak mustahil sgt*

Jujur dari naluri seorang along, atul rsa jadi ank sulung ni tak best langsung..bnyk bnda kna beralah dengan adik9…semua aspek..bermula dari kewangan, kerja rumah, pendidikan dan kasih syang..

BAB KERJA RUMAH

Igt lagi masa atul darjah tiga..time tuh atul terpilih untuk amek xm PTS (penilaian tahap satu).. kalau pas xm nih, mmg trus masuk darjah 5..tak yah masuk darjah 4..so, nak xm, ckgu2 pon wat lar tusyen hjg mggu…sblm nk g klas, mak msti suruh kemas rumah dulu..wajib!.selagi tak kemas rumah, selagi itu tak ley g klas..so, sbgi pnyelesaian, atul akn bgn awal lar untuk kemas rumah dlu sblm g tusyen…

Strict kan mak atul? Ok, lar..at least skg atul da taw wat kja rumah skit2…even ta de lar perfect cam mak..at least, I can help her. Tapi lain lak ksa nyer dgn angah..sampai skg, mak tak mntk pn dia kemaskan rumah..mcm atul dulu..knapa? dia pon anak perempuan gak..kalau afiq tu, atul ley trima lar..sbb lelaki..tapi angah tu kan perempuan juga..kenapa tidak?

Bila atul cakap, “mak tak adil sbb tak soh pon agh wat kja..”..mak mesti cakap, “dia kan adik…awak tu kakak..beralah lar”…arggh,,tak de makna nyer..dia pon perempuan…so ptut taw gak wat kja rumah..tol tak?

PENDIDIKAN

1. Ranking Dalam Kelas..

Time skola dlu, ranking atul dalam klas msti antara 1-3 jer..klau lebih dari itu, mak mesti rotan..sakit kena rotan..igt lagi, time tuh, atul dapat number 5…blik rumah, punya lar takut nak bagi tahu mak…tpi nak tak nak kna gak lar bgi tahu mak..so apa agi..rotan hinggap ke badan lar..sakit!

tapi lain lak ksah nyer, dgn angah dan afiq…angah alhamdulilah lar perform well dalam belajar..tapi afiq..pergh..sgt teruk..bagi tul bukan tak pndai..tpi MALAS nak mampus..pgang buku untuk xm pon tak pernah..ranking dalam kelas, msti 3 dari belkang..no 30 lar..27 lar…tapi mak tak penah rotan..marah pon jarang…

bila atul tya, napa mak tak rotan afiq sbb dapat no 3 dri belakang? Afiq tu lelaki mak..dia yang akn tanggung anak org bla kahwin nati…along n angah kalau tak pandai pon tak pe..kami ada suami yg akn tgung kami nati..tpi afiq ni dia yg akn tgung ank org..ptut nyer, mak kna tekan kan dia lagi bab2 belaja nih..bkn kami…

tpi dgn mudah mak jawab: “ adik beradik ni mcm setandan pisang..dalam setandan pisang tuh, tak semuanya buah pisang nyer bgus dan elok..”..dan atul mmg tak ley trima jwpn nih! Knapa mak tak pernah pk psal pisg buruk time atul dlu? Btol tak?

Even SPM dlu pon, mak tak puas hati dengan kptsan atul..mak kata baik tak yah amek xm klu dapat result cam tuh..sedangkan atul dapat 8a time tuh..mmg kecewa gla bla mak cakap cm tuh time tuh…sbb bukan sng nk study..nak2 sains stream..

Hikmahnyer: alhamdulilah..sampi skg atul msih perform well dalam belajar..skg atul tgh wat foundation degree dalam tesl..wish me good luck k..*kdg2 atul blaja bkn sbb untuk diri atul..tpi sbb nk dapatkan ksih syang dari mak n ayh jer*

2. Buku Rujukan..

Seingat atul dlu lar, bla time nak xm jer (PMR and SPM), msti atul akan beli buku rujukan dan latihan guna duit sendri jer..duit yg ayah bagi untuk wat belanja skola..and atul simpan wt beli buku..

Tapi lain lak ksa nyer dgn angah and afiq..angah tahun ni amek PMR..n baru2 ni mak belikan dia buku..sgt bnyk..terkejut atul tgk..atul diam je lar..terkilan pon ada, sbb masa atul dlu, tak de pon cam tuh…tpi time angah, mak habiskan hamper 200 untuk beli buku jer..*angah, kalau angah tak dapat 9A dalam PMR ni, along tak tahu lar nak kata apa lagi..mak da belikan ko bnyk buku..sdgkan along dlu tak de pon…n along ley dapat 8a dalam PMR…

Hikmahnyer: disebabkan atul tahu, atul kna tahan lapar nak beli buku2 tu semua, jadi atul mmg gnakan buku tuh sehabis baik..smpi atul ley dpat result yg baik…tapi angah..atul tak tgk pon dia gna buku tu btl2..sbb dia tak tahu erti susah nk dapatkan buku tu..she takes it for a granted.. And I’m really waiting for her result

3. Kehadiran Ke Hari Anugerah Dan Tandatangan Buku Rekod Kecemerlangan

Satu bnda yg sampai skg atul tak nampak apa hikmah dan tujuan nyer..dan kalau atul pk2 kan balik, bnda ni lar yg akan wat atul ngis sowg2..knapa tidak aku?

Msa skola dlu, ley kata tiap2 tahun msti atul akan dapat anugerah time hari anugerah..n mak hya dtg skli jer dari 7 anugerah yg atul dapat bagi tahun yg berbeza..ayah? rsa nyer, tak pernah skli pon..

Tpi angah dan afiq? Setiap tahun mak akan pergi..even hari sukan pon mak pergi..knpa tidak msa zaman atul skola dlu? Tu persoalannya…even masa atul dapat anugerah SPM pon, parents tak mo g..n atul terpaksa wakilkan junior untuk amek anugerah tuh..knapa? susa sgt ke? Knapa afiq n angah parents atul ley gi? Konfius melanda diri..

Tanda tangan buku kecemerlangan pon 1 hal..dari darjah 1 sampai tgkatan 5…mak tak pernah datg.ayah jer yg dtg...tpi…time afiq..mak ley dtg..sedgkan result afiq tuh teruk nak mati..kenapa? kdg2 untung jadi afiq..sbb mak nak dtg untuk tnda tgn buku kecemerlangan dia..afiq, kalau along jadi ko, along mmg akan belajar sggh2..knapa ko tak tgk apa yg alonh tak dpat tpi ko dpt sbgi 1 kelebihan n sumber motivasi untu ko blaja ha afiq? Haish*

4. Penghijrahan Dari UIA Ke IPG Teknik

TO

Sebelum ni atul blaja kat UIA…amek ekonomi, sbb cita2 atul nk jadi gabenor bank negara..tapi, at last atul tgglkan UIA dan masuk IPg Teknik untuk jadi ckgu..da lar bkn cita2 atul..dapat lak kos bi yg mmg atul tak pandai and tak minat lgsg..tpi demi ayah and kewangan keluarga, atul tgglkan cita2 dan minat atul..ni lar tggjb sowg kakak..beralah demi adik2 and family..and atul harap ia nyer membuahkan hasil..amin…

hikmahnyer: kat sini atul bnyk timba pengalaman baru..lagi pon kerjaya perguruan ni kan satu kerjaya yg mulia...mungkin sya tak dapat nk jadi gabenor bank negara pada hari ini..tpi i.allah, saya lah yang akan melahirkan gabenor bank negara pada masa akan datang..amin...

KESIMPULAN:

Buat mak and ayah…along syg sgt dgn mak dan ayah…wlupon along nampak sgt cara layanan kalian sgt berbeza..along slalu nk tya mak dan ayh, knapa along dilayan cam nih sdgkan angah dan afiq dapat layanan yg berbeza..tpi along simpan dalam hati..takut mak dan ayah tersa.. mungkin kerana perbezaan zaman atau kasih syg? Tpi, sbgi anak, along kna bersangka baik pada mak dan ayah..mungkin perbezaan layanan ini disebabkan peredaran zaman..dan along ank yg sulong…along yg akn jadi tulg belakang kpda adik2 bla mak dan ayah tak de nt.so mak ngan ayah nk along berdikari dan kuat...btol tak mak? Mak, wlupon mak slalu cakap yg along ni anak yg pling susah nk jaga n pling nkal, tpi along jnji..along akan pastikan along lah anak yg pling berjsa pada mak dan ayah satu hari nanti…along sayang mak dan ayah…maafkan along atas sgala silap dan salah along selama along bergelar anak… ~end~


10 comments:

SHaFiQa said...

adui atul...sbb atul ank sulung la atul jd tabah..byk hlangan kn..tu baru tau camne nk hidup..lau ank bongsu cam iqa ni pun sush..
ada abg ada kakak mmg bes..tp selalu kne banding time result exam..

althafunisa said...

huhu..pndek kata tak kira kita ank no bapa pon ttp ada halangan largh...

can ili be akmal? said...

saya anak sulong.cerita awak tu macam saya baca kisah hidup saya ja.dari kecik sampai besar

kemas rumah sebelum pergi kelas.adik2 tak disuruh bangun awal untuk tolong2.bole ja dorang bagun lambat.saya bangun lambat kena marah.setiap pagi walaupun hari cuti saya kena bangun awal wat breakfast,thari awat lunch,malam wat dinner.bila saya nak minta tolong adik2 mak saya kat saya ni berkira sangat.. saya..mak suruh tolong adik2 dan bagi happy.

dorang wat sampah tak basuh pinggan saya yang kena marah.hari2 saya kena marah.penah pegi skolah muka calar panjang sebab terkena rotan.lama2..saya cam dah terbiasa camtu.dan alhamdulillah sekarang adik2 saya bila dah makin besar(ada yg amik pmr dan spm dan budak U) reti bertimbang rasa.tolong jugak tanpa disuruh.mungkin sebab kesian kat saya kot.bapak pon kesian tengok saya

Anyway dalam rukun iman percaya kepada qada dan qadar.kena belajar reda dan minta tolong dari Allah selalu supaya Allah mudahkan kehidupan kita

althafunisa said...

wah..terima kasih ats komen yg diberi..btol2..adik2 wat sampah, along gak yg kna ean...hmm..agk nyer ank sulong mmg cam nih kot...

anayilz said...

salam.

wah.share pengalaman dari kecil.bagus3.selalunya perkara2 macam ini yg wat kita tabah hadapi masa depan.^_^.betulkan.(he.)

fatin anak ke2.tapi lebih kurang sama je kita coz akak fatin mse form1 da msuk asrama.so.fatin la jadi akak kat umah walaupun masa 2 kecil lagi.(kecik la sangat.huhu.)

papepun.experience2 2 yg mnjadikan diri semakin matang.(chewah.) n x terlalu bergantung pd orang + berdikari.^_^

althafunisa said...

btol..pngalaman ni lar yg wat kita agi kuat n hargai apa yg kita ada...

zjza_jawahir said...

atul,ko mungkin kena mcm tu as anak sulong.tp aq anak ke4 ni lg byk beralah dgn akak2,abg n adik aq.lg byk makan hati atul.dr skolah smpai skang.segala tempias kn kat aq.tp aq yakin,setiap yg berlaku ada tujuannya.dlm hidup xley pasrah selagi ada peluang utk kita baiki..

zack zukhairi said...

tak kire! anak ke-3 gak siksa! haha. :p

✿nenek moden✿ said...

sy anak ketiga..tapi..jeles tgk adik bongsu..adeh..xpe2...wat demi mak

sweeTSour said...

Sedih baca cerita ni..patut lah abg sy slalu juga dengkikan sy..hehe.. Actually Setiap org ada cabaran masing2..cabaran itu lah yg akan mendewasakan kita...

There was an error in this gadget