Monday, May 23, 2011

Ya Allah, panjangkanlah usia ayah dan ibuku...

assalamualaikum wbt dan salam dua alam...

alhamdulilah, 2 papers dah abeh, tinggal lagi 2 papers...
Ya Allah permudahkanlah langkah hambaMu yang kerdil ini...
tiada apa yang mudah, kecuali Kau yang mempermudahkannya...


sepanjang atul tulis blog, tak pernah lagi atul menulis pasal ayahkan..


jadi hari ini atul nak share something..
cerita bermula...

v
v
v


ayah atul ni jenis orang yang payah gila nak sakit kecuali sakit gigilah...
dan baru2 ini ayah atul demam..
punyalah atul dan adik beradik terkejut bila dapat tahu ayah demam...
apa yang pelik sangat kan dengan demam kalau difikrikan dengan logik akal?
adatlah demam...semua orang pernah demam...
tapi ini satu benda yang pelik bagi ayah atul....
sebabnya, sepanjang 21 tahun atul hidup dengan ayah, ayah tak pernah sekali pon demam (seingat dalam ingatan atul lah)


bila dah sekali demam tu, sampai semalam ayah tak kebah2 lagi..
(ayah macam atul, tak suka ke klinik, jadi dia pon tak ke klinik lah bila demam )
jadi, masa atul kol mak tu, atul pon ambil kesempatanlah bercakap dengan ayah....


terkejut dan sedih bukan kepalang bila perbualan bermula antara ayah dan atul...

v
v
v


atul : ayah, pergilah klinik...

ayah: esok lah..tunggu klinik kerajaan...tak payah bayar (dengan suara yang semakin tenggelam)

atul: alah, ayah pergilah malam ni..takut esok, ayah dah tak larat nak bangun... guna duit mak tu dulu...

ayah: alah, kalau esok dah tak ley nak bangun, nak buat mcm mana..redha ajelah... (tiba2 ayah menangis)

atul: ayah ni, janganlah cakap macam tuh... (atul pon dah mula menangis sama)

ayah: along seminggu lagi kan nak balik...

atul: aah...jumaat ni along balik...

ayah: insya Allah, kalau sempat ye along... along, jaga adik2 elok2 taw... (masih menangis)

atul: ayah ni kenapa...tak yah cakap yang bukan2lah... (makin sedu atul jadinya)

ayah: bukan merapu, tapi betullah..kita tak tahu bila...

atul: dah lah ayah...malas along nak layan ayah ( sebak sebenarnya bila ayah dah mula cakap yang bukan)

mak: along, ayah nangis...

atul: mak, kenapa ayah tu? jangan buat along takut...

mak : I.Allah tak ada apa2 lah..dia tengah sakit tu..jadi merapu yang bukan2 je lah (kata mak yang cuba tenangkan hati atul )


ya Allah... tak tahu cam ner nak bayangkan perasaan atul masa tu... atul tak nak kehilangan ayah....atul sayang ayah... tak dapat atul nak bayangkan kalau ayah dah tak ada nanti...ya ALLAH....

YA ALLAH,panjangkanlah usia kedua2 ayah dan ibuku... aku rela sekiranya aku yang pergi dulu...mak, ayah...along sayang kalian sangat2....


P/S: smoga ayah cepat sembuh...


4 comments:

mimie said...

alorrh...sedihnye aku dgr...sabar ye atul..i'Allah xde pape kan??do yg baik2 aje...... k? :)

g-rah said...

insyaAllah..grah doakan yg terbaek jugak semoga ayah kak atul cepat sembuh..

althafunisa said...

@mimieL:: ok, i.Allah...thanks yeak.... =)

grah: tq grah...

AtyrA nAzA said...

saya dah pulang hlang sOwg adik....='(

There was an error in this gadget