Thursday, March 4, 2010

He knows the best!

setiap perkara yang terjadi pasti ada sebabnya..

dlu masa aku darjah tiga, klas aku dpt budak bru..budk iban..sarawak mai.. sume org interested nk knl dy..ye lar,dia sowg dlm kls xpki tudg.. pas tuh, pki skirt lak dtg klas.r..sapa x teruja nk knal kan. xksa lar..sbb dy pon bkn islam.. budak nyer cantik..nama dy vienezir..

pda mulanya, aku dgn dy xde r rapat sgt..just tgr gtu2 jer dlm kls.. msa tu pon dy rapat dgn budak len..tpi ntah cm ner, lama2 aku baik dgn dy..smpi 1 tahap, aku dgn dy jdi kawan baik.. aku pon kompius gak.. ntah msa bla lak r, aku dgn dy ley jdi kawan bek nih.. msa drjah 6, kami duduk sebelah dlm klas..nk g skola pon sma2..g koko sama2..g klas tmbhn sama2..pndek kata sume sma2 lar.. mana ada aku, sure kat situ ada dy..kcuali kat umah lar en..

kami slalu belajr sama2.. dan alhamdulilah, dlm upsr kami dpt result yg cemerlang (pada hal xde lar cemerlg aner pon,4a1b jer)..tup2, kami dpt sekolah mngah yg sama..smk seri kuantan.. amboi, seronok sgt lar kami time tuh.. sbb kami dpt sama agi..

tpi..tu sume cuma agn2..kami cuma berkepit sama kat sana hya utk smggu jer..tgk2 pas tuh dy da dgn org len n aku pon dgn org len..ni sume gara2 kami xsklas dan xsbilik..pda mula nya sdh gak lar bla kami da xrpt..nk wat cm ner en..tpi klu kami berselisih bahu tuh, msh bertegur sapa agi lar..cuma da x seakrab dlu..

msa terus berlalu dan kami bawa haluan msg2..dy dgn geng dy dan aku dgn geng aku..tpi kami slalu blik rumh sama2..so time tu je lar kami share cter cm dlu2..aku dgn family dy pon baik gak..ayh dy sgt peramah..cm tuh gak dgn mak dy.. dy ada sowg adik perempuan..sebaya dgn adik aku, nabiha.. tpi dowg berdua tuh xde lar sebaik kami..

masa pmr, alhamdulilah.. nsb msh agi mnyebelahi aku.. aku dpt kptsn yg cemerlg..kli ni mmg btol2 cemerlg lar sbb dgn izin Allah aku dpt straight A..aku dpt twrn smbg blajar ke semsas,skola mmg da lama aku idam2kan dri skola rndh agi.. tpi syg.. ayh aku lak xbgi aku g.. duit kurg ayh ckp.. xksa lar ayah.. mana2 pon sama jer sklah nyer..

len cter lak dgn viene.. dy kurg bernsb baik utk pmr kli ni..mgkin bkn rezki dy.. aku pon sdh gak sbnrnyer.. sbb aku taw dy mmpu utk dpt kptsn yg baik..d sbbkan kptsn yg kurg memberansangkan, dy amek kptsn utk kuar dri seri kuantan.. mgkn sbb dy xyakin nk amek sains tulen..aku sdh dy pndh.. sbb tu sume akn membuatkan aku dgn dy mkn jauh..

setelah dy berpindah, aku lgsg xdpt nk kontek dy.nk2 dy lak da pndh rumah bru. ntah cm ner lar nk kontek bdak nih..sbb dy ask tukar no phone.. tup2, pas spm kami dpt kontek smula.. dy ttp cm dlu.. epi go lucky n xsmbg even dy mkn cntik..

pas spm tuh, ayh aku soh aku kja..so viene lar yg tlg aku cti kja..sdhnye aku dpt kja kat tmpt dy kja..alah.. jdi sales assistant kat pasaraya ten2..tpi.. aku nih xtahan sgt kja2 cm tuh..bygkan lar, ask berdri jer dri msuk kja smpi abeh kja.. xlarat aku.. sdh nyer aku berhenti jer.. haha.. dan 3 ari aku kja kat situ..gaji pon xdpt apa2.. cuma pngalaman kja yg memenatkan je lar..

bla kptsn spm kuar, viene msh agi kja.. dy da xsmbg blajar.. aku pon rsa sdh gak bla taw yg dy xsmbg blajar..sbb dy ada potensi yg tggi dlm pelajaran.. tpi minat dy mgkn lbh ke arah kerja dri blajar.. so xksa lar..mgkin tu yg terbaik utk dy..

bla aku da smbg blajar, kami lost kontek lgi..mgkin sbb dy pon bz n aku pon bz

awal tahun ari tuh,asri kawan aku dtg rumah...dy cter yg ayh viene da mnggal.. ya allah..terkejut aku dgr.. rsa cm nk ngis pon ya.. sbb aku mmg knal rapat dgn ayh dy.. ayh dy muda agi..ntah lar.. aku xdpt nk bygkan cm ner aku rsa time tuh.. tpi aku mmg tersa 1 kehilangan..mcm sedra aku sndr yg meninggal..ntah cm ner agk nye keadaan viene time tuh.. aku hrp sgt yg dy tabah hadapi dugaan nih..

baru2 nih aku berkesempatan utk melwat viene skeluarga.. rupa2 nyer da hmpir setahun ayh dy pergi.. dan skg, viene merupakan ketua keluarga yg bertanggungjawab utk mencari rezeki buat adik2 dan ibunya.. dri situ, aku telah sedar akan sesuatu..aku teleh mendapat 1 jawapan akn 1 persoalan yg bermain di fikiran aku seblum nih..

klu dlu, aku rasa xpuas hati bla viene xsmbg blajar..sbb bgi aku, dy ley g jauh lgi klu dy bljar..tpi hari ini, aku redha dgn ketentuan yg telah tertulis utk viene..sbb tu lah yg terbaik utk dy.. mgkin tuhan xbgi dy smbg blajar lagi sbb pda msa skg dy ada 1 tggjwb yg lbh bsr dri itu..menyara kehidupan keluarga, membesarkan adik2 yg msih kcil dan menjdi ketua sebuah kluarga..bygkan.. seorg remaja yg usia nya hanya 19 thun tpi tlah memiliki 1 tggjwb yg besar..aku kagum dgn dy sbnr nyer sbb dy mmpu memikiul tggjwb yg besa r cm tuh..klu aku d tmpt d, aku sndr xtaw sama ada aku kuat @ x nk pikul tggjwb cm tuh..

viene skg da kja kat sebuah pasaraya..bkn sbgi pkja biasa..tpi dy da ad jwtn sndri dlm pasaraya tuh.. bgs lar klu cm tuh.. mura rezki dy..masa aku g rumah dy tuh, dy ada tunjuk kat aku gmbr modelling dy.. dy skg da berjinak2 dgn dunia permodelan.. mmg lain gla lar gmbr dy tuh.. aku sndr ley xknal dy dlm tuh..cun sgt.. dy dpt jdi miss tourist pahang 2009..bln 9 akn dtg ni pon dy ada show kat mega..mgkin da jdi rezki dy dlm bdg nih..

apa yg cuba aku smpikan dlm cerita ni?
niat aku bkn nk cter sal khidupan viene.. tpi apa yg aku ign smpaikan adalah percaturan kehidupan yg telah ditetapkan oleh Tuhan kpda hmba nye.. kdg2 mgkin kita nmpk cra hidup tu amat mnyedihkan sbb apa yg berlaku xsama dgn apa yg kita rancg selama ni.. tpi percaya lah.. itu adalah percaturan hidup yg terbaik yg telah ditentukan Tuhan kpada kita.. sesungguhnya, Dia tahu apa yg terbaik buat hmba2 nyer..

buat Viene, aku bgga jdi kawan dy.. aku berdoa agar dia trs sukses dlm bdg yg dy ceburi skg nih.. tpi jauh di sudut nurani aku, aku berharap yg 1 ari nt dy akn menerima hidayah islam.. amin..syg viene.. and good luck in your life dear..~

2 comments:

ad said...

citer betul ke nie tul.>?

althafunisa said...

hush msti lar btol..
atul nih mana pndai wat cerita..

There was an error in this gadget